خواندن نمازدر محل که تصاویر باشد! — امین الدین سعیدی

 

 

خواندن نمازدر محل که تصاویر باشد!

 

تتبع ونگارش :
الحاج  امین الدین «  سعیدی
–سعید افغانی»

مـدیـر مرکز مطالعات ستراتیژیکی افغان و

مسؤل مرکز فرهنگی دحق لاره  – جرمنی

 

همه ای علماء، فقها ومفسرین در این مورد متفق الری اند که : در جای که تصاوير ( موجودات ذي روح) موجود ویا آویزان باشند، خواندن نماز، درآن محل مکروه میباشد. ولي با وجود آن هم خللي در صحت نماز وارد نمي میګردد.

هدف شرع  از محل نماز آنست  که نباید در محل نماز، اشیا ء ویا تصاویر وجود داشته که حضور نمازگزار را ا خلال کند وموجب اضطرابات روانی انسان و سبب عدم تمرکز اش در عبادتش گردد ودرحکمت وهدف نماز خلل واقع ګردد.

پیامبر صلی الله علیه وسلم بخاطر اینکه نماز با خشوع کامل ادا گردد هدایت فرموده اند که چیز های که  مانع از خشوع ویا همه چیز های رنگارنگ و پرزرق و برق و امثال آنها در مکان  نمازکه فکر  نمازگزار را به خود مشغول میسازد حتی الامکان باید کوشید تا از محل نماز دور گردد .
برهمین حکمت بود که پیامبر صلي الله عليه وسلم  ‌فرمود: «
لاَ يَنْبَغِى أَنْ يَكُونَ فِى الْبَيْتِ شَىْءٌ يَشْغَلُ الْمُصَلِّى».«نبايد در خانه چيزي باشد که نمازگزار را به خود مشغول سازد».( ابوداود و احمد با سند صحيح و در صحيح ابي داود (1771).
در روایت اسلامی آمده است زمانیکه پيامبر صلي الله عليه وسلم
بعد از اینکه مکه را فتح کرد ،ووارد کعبه شد تا نماز بخواند دو شاخ قوچ برسر بام کعبه نصب گردیده بود ، بعد از فراغت از نماز به عثمان حجبي گفت: «إني نسيت أن آمرك أن تخمر القرنين فإنه ليس ينبغي أن يكون في البيت شيء يشغل المصلي» فراموش کردم بگويم اين دو شاخ را بپوشانيد، زيرا درست نيست در خانه چيزي باشد و نمازگزار را به خود مشغول کند. أبو داود (2030) و در صحيح الجامع 2504.
 شيخ عبدالله بن حميد یکی از علمای مشهور جهان اسلام در مورد « نماز خواندن در مکاني که در آن تصاوير وعکس ها وجود دارند و با پاهاي شما مورد اهانت قرار مي گيرند، مثلا تصاويري که بر روي فرش نقش شده اند، میگوید ، این مساله کدام ،مشکلی ندارد چنانکه شيخ الاسلام ابن تيميه نيز بر آن هم اقرار کرده اند، ولي اگر تصاوير روبري شخص نمازگذار قرار گیرد  ، در اينصورت نماز خواندن در چنين وضعيتي مکروه است، ولي نماز اش ٳن شاءالله صحيح است و خللي بر صحت آن وارد نمي سازد. ولي چنانکه براي نماز گزار مقدور باشد که نماز خویش را در محل ديگري که بروي آن تصاویر ی نباشد ،ادا نماید بهتر وافضل میباشد .ولی  اگر هم چنين مکاني يافت نشود ، و انسان در آنجا نماز بخواند نماز اش صحيح است و اشکالي بر  آن نمی باشد .( برای معلومات بیشتر مراجعه شود به : (فتاوى سماحة الشيخ عبد الله بن حميد – ۹۱ ) (رقم الفتوى في مصدرها: ۸۹)
همچنين
شيخ ابن باز رحمه الله مفتی کشور عربستان سعودی در طی فتوای که : آيا نماز خواندن در مکانهايي که تصاوير دارند و شخص روبروي آنهاست باعث ابطال نماز است يا خير؟، مي گويد«نماز صحيح است، و کسي که بگويد نماز باطل است براستي که قول اشتباهي گفته است، پس نماز صحيح است ولي نماز در چنين حجره هايي ماداميکه مکان ديگري براي نماز خواندن موجود باشد،مکروه است و اگر يافت نشود نماز صحيح است زيرا هدف نماز گزار عبادت برای تصاوير نی بلکه مؤمنین مسلمان نماز خویش را برای الله تعالي بر پا ميدارد ،و نماز اش صحيح میباشد .( منبع فتوای اخذشده : مجموع الفتاوي ابن باز).
خواندن نماز در لباس عكس‌دار:
همه علماء بدین عقیده اند که اگر لباس نماز گزار دارای عكس واضح و مشخص باشد نمازدر آن ناجايز است. مومن مسلمان حد اعظمی کوشش بعمل ارد  تا ازاستعمال کردن  لباس عکس دار در نماز جلوگیری نماید .
در حدیث شریف با تمام وضاحت ذکرگردیده است :«
لا يجوز لبس ما فيه صورة حيوان أو إنسان ) (در لباس که عکس حیوان وانسان باشد  ، خواند ن نماز در آن جواز ندارد ) ( امام بخاری شماره حدیث  (3226) ومسلم (2106)
همچنان در احادیث نبوی آمده است که اگر در پرده ای خانه که  تصاویر ذی روح وجود داشته باشد  بهتر است غرض جلوگیری ودفع وسواس شیطانی در این محل نماز خوانده نشود . طوریکه این موضوع در حدیثی که ازحضرت انس ( رضی الـله عـنه ) روایت گردیده است با زیبای خاصی چنین  بیان گردیده است  :
میگویند :حضرت بی بی عـا ئـیشه  ( رضی الـله عـنها )پرده ای مُلونی داشت ،که به آن یک طرف خانه اش را پرده میکرد ، پـیامبر صلی الله علیه وسلم  ( برایش) گفتند :
«
أَمِيطِي عَنَّا قِرَامَكِ هَذَا، فَإِنَّهُ لا تَزَالُ تَصَاوِيرُهُ تَعْرِضُ فِي صَلاتِي» «اين پرده ات را از جلوي چشم ما دور کن، زيرا تصاويرش مرا در نماز مشغول مي‌کند».   بخاري (374  )
عالم شهیر جهان
اسلام ، شيخ ابن جبرين– در رساله خویش بنام اللؤلؤ المكين،صفحه (۱۱۴) مینویسد : بر مسلمان واجب است ، در صور تیکه بر لباس اش عکس ( ذی الارواح ) باشد ، آن را شسته و پاك نمايد ودر صورتیکه غیر ممکن باشد باید چهره‌‌ي عكس را به وسيله‌ي مواد زايل واز بين ببرد. مسلمان نباید در نماز از لباس استفاده نماید که : حواس انسان را به خود مشغول مي‌كند .
طوریکه  در
حدیثی که از عايشه (رضي الله عنها) روايت  شده است ،آمده است که : پيامبر (صلي الله عليه وسلم) در لباسي كه داراي نقش و نگار بود، نماز خواند و نظرش به نقشهاي آن افتاد، پس از اتمام نماز، فرمود: «اذْهَبُوا بِخَمِيصَتِي هَذِهِ إِلَى أَبِي جَهْمٍ، وَأْتُونِي بِأَنْبِجَانِيَّةِ أَبِي جَهْمٍ، فَإِنَّهَا أَلْهَتْنِي آنِفًا عَنْ صَلاتِي»«اين لباس را براي ابي جهم ببريد و لباس زبر و بي‌نقش و نگار  او را برايم بياوريد؛ چون لحظه‌اي پيش اين نقش و نگارها، توجه مرا از نماز، بسوي خود جلب كرد». ( امام بخاري (۳۷۳).

ختم

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *