👈 یک بار دیگر سلام های قلبی و صمیمانه ام را در این فجر صادق خدمت تک تک شما عزیزان تقدیم میدارم.
👈 خدا کند که با عملکرد گام پنجم که ﴿ایجاد خوف همیشگی در قلب تان از خالق بی همتا﴾ بود، یک گام دیگر خود تان را به پله های بالائی حصول مقام معنوی، نزدیک ساخته، آماده ی برداشتن گام ششم باشید.
۶- (گام ششم):
👈 ﴿توبه و استغفار از استفاده ی ناجایزِ نعمتِ خود مختاری﴾:
📍عملکرد به این گام، همانطوریکه از عنوانش پیداست، در تغییر مسیر و کسبِ سیرتِ نیک، بعد از عملکردِ پنج گام قبلی، تأثیراتِ مثبت روحی و جسمی را برفرد دارد، و پی بردن به این حقیقت و عمل به آن، شیطان را خوار و ذلیل ساخته، نشاط، طراوت و شادابی معنوی را در قلمرو وجود انسان چند برابر میسازد.
👈 زمانی بود خیلی بعید از امروز. روزگاری که جنیات در زمین خلیفه و زمامدار این کره ی خاکی بودند.
الله سبحانه و تعالی توانائی و قابلیت های خاصی را به جنیات اعطأ فرمود، و از نعمات الهی اش این مخلوق نهایت عجیب و پر مقتدر را مالامال ساخت،
📍طوریکه به هر کنج و کنار زمین به سرعت خارق العاده پرواز میکردند، در صنعت معماری و غیره نبوغ خاصی داشتند و خلافتِ زمین از آنها بود.
👈در مورد توانائی های جنیات، در بخش های اول الی هفتمِ مضمون ﴿ شیطان و دارو دسته اش﴾ در پرتو قرآن و حدیث ،مفصلاً بحث نموده ام. علاقمندان میتوانند جهت اطلاع بیشتر در این مورد بدان مراجعه کنند.
👈 جنیات علی الرغم این همه رحمات الهی، کفران نعمت کردند، و هی در زمین فساد کردند، کشتند و غارت نمودند، تا آنکه الله سبحانه و تعالی قشونی از فرشتگان را بر آنها نازل کرد تا جنیاتِ مستقر در زمین را کنار زنند….القصه… بالاخره نعمتِ خلافت از آنها گرفته شد و با تخلیق انسان و هبوط آدم علیه السلام بر کوه بوز در سریلانکا، خلیفه ی جدید، از نسل جدید، یعنی آدم، بر زمین مقرر شد.
بلی برادر و خواهر مسلمان!
👈 الله تعالی بر شما چادر رحمتش را گستراند و شما را یگانه خلیفه ی زمین ساخت و به شما نعمتِ خود مختارِی و اختیار را بخشید، محبت و عطوفت را در قلب شما جا داد و عزت وجود، معنویات و کلام را بر شما بخشید.
👈 باعظمت است پروردگاری که این همه لطف و مرحمت را بر انسان های روی زمین ارزانی کرد و با نزول صحیفه ها و کتاب های مقدس آسمانی، خوبی ها را از بدی ها، جهت صلاح وفلاح بندگانش، یکایک تشریح داد.
👈 انسان در فعالیت و اُمورَش مختار و آزاد است، بايد كار ها را ميان افراد خود تقسيم كند اما با اختيار و تشخيص و انتخاب؛ بايد نظم و انضباط داشته باشد، آن هم با اختيار و انتخاب.
👈 فرق بزرگی كه انسان با حيوان دارد همين است كه هميشه دو راه را در جلو خود می بيند و هميشه خود را بر سر دو راهی مشاهده می كند و بايد يكی از اين دو راه را انتخاب كند.
👈 اما حيوانات اجتماعي از قبيل موريانه و مورچه و زنبور عسل اين طور نيستند، فقط يك راه در جلو دارند و بس. اين است كه الله سبحانه و تعالی درباره ی انسان می فرمايد:
🔹آيا ما براي انسان دو چشم و يك زبان و دو لب قرار نداديم و او را به دو ارتفاع راهنمايی نكرديم.
👈 مقصود از نجدين (دو ارتفاع), دو راه حق و باطل است مانند دو راهی كه به طرف كوه بالا می رود و يكی از آن دو، آدمي را از گردنه عبور می دهد و ديگری به پرتگاه منتهی مي گردد.
👈 متأسفانه، بعضی انسانها، با پیروی از نفس و شهوات، راه ارضای غریزه را بر ارتقای معنویت شان ترجیح داده، با این کار شان، خود شان را دون، ناچیز و هم ردیف چهاریان میسازند.
📍این سؤ استفاده از نعمتِ خود مختاری و اختیاریست که الله سبحانه و تعالی آن را به بندگانش اعطأ فرموده است.
📍فراتر از آن، سؤ استفاده از این اختیار به دو بخش تقسیم شده است.
👈 ۱- سؤ استفاده از نعمت خودمختاری با استفاده از جوارح و اعضای بدن:
📍مسلمان راستین از تمام جوارح بدنش طبق اصول کتاب وسنت استفاده میبرد.
نه آنکه با چشمش آنچه منع شده است ببیند، با گوشش نهیات را بشنود، با زبانش از آنچه در خیرِ او نیست، مبادرت ورزد، با دستش بد کند و بد بنویسد، با پایش بسوی گناه و شرّ بشتابد.
📍ونیز مسلمان راستین آن نیست که با تمام جوارح بدنش از رسانیدن خیر بر خودش و دیگران، استفاده نبرد.
👈 چشم ها برای دیدن خیر اند، زبان برای گفتن خیر و سخن پسندیده است، دهن برای خوردن حلال و فعل حلال است، دست ها برای رسانیدن خیر و خوبی و امر به معروف است و نیز پا ها برای رفتن بسوی صلاح و خیر است.
👈 هرگاه، مسلمان از عملکرد به اعمالِ غیر با جوارح بدنش دست برداشت، و ازکوچکترین فعلی که باعث رنجشِ خاطر همنوعش میشود، ابأ ورزید، و از سؤ استفاده از این نعمتِ اختیار وخودمختاری، توبه کرد، بیشک که وی گام بزرگی را برای تغییر مسیر و ارتقای موقف معنوی اش برداشته است.
عزیزان من!
👈 اعمال فزیکی و جسمی که از ما سر میزند، در بدست آوردن و از دست دادن لذات و رواتبِ معنوی ارتباط مستقیمی دارد.
📍اعمال نیک با جوارح بدن، مُفَرِّح ذات است و از آن انسان لذت بی بدیل میبرد که توصیفش را با قلم نمیتوانم بیان کنم.
📍اعمالِ سؤ با جوارح بدن، تباه کننده ی نشاط و طراوت انسان است و با کسب گناه، دوری و مسافه ای که از عالَمِ روحانی به انسان ایجاد میشود، پُر زیان ترین معامله ایست که فرد، برای ارضای نفس و چند لحظه ی محدود و زودگذرِ لذتِ نام نهادِ گناه، با خودمختاری اش آن را کسب میکند.
👈 بهترینِ انسان ها، کسانی هستند که کوچکترین عملِ فزیکی خود را از آوان بیدار شدن تا به خواب رفتن، با خود مینویسند، و در اخیر روز، برای اعمال سؤ و ناپسند شان توبه میکنند، و با خود وعده میکنند تا در مقابل هر عمل بدِ امروز، برای فردا، اعمال نیکی را طرح و به آن اقدام کنند.
👈 مسلمان، بر مداومت اعمال نیک حریص است و طبق احوال واقوال صحابه ی کرام، این را بایستی بداند که، هر روز، ۲۰ عمل نیک بر اعمال نیک روزِ قبلی اش بیافزاید، ورنه، او در خساره وزیان است.
👈 بدبختانه، در زندگی معاصر امروز، تنوع در گناهان نوپیدا، دید و وادید با افرادِ ناخلف، تمایل بیش از حد به برنامه های مبتذل سمعی و بصری، دسترسی به وسایل پیشرفته ی ارتکاب گناه، از موی سرگرفته تا شصتِ پاها، اکثریت برادران و خواهران ما، با تمام جوارح بدن شان علاقه ی خاصی به سؤ استفاده از نعمتِ خودمختاری از خود نشان داده، بر ارتکاب گناه بعد از گناه و پیروی نفس تمایل خطرناکی دارند.
📍برعلاوه، اراده ای برای اعمال خیر با جوارح خود، ندارند و نه هم بر اضافه کردن نیکی های شان نسبت به روز گذشته حریص اند.
👈 مسلمان تمام جوارح بدنش را از اعمال زشت و ناپسند حفظ میکند و از کوچکترین فعلِ سؤ رنج میبرد، و قبل از اینکه شب دامن تاریکش را در زمین بگستراند، از ارتکاب اعمال زشت و ناپسند توبه میکند و با خالقش وعده میکند که بلادرنگ با پاها ودست هایش، چشم وگوش و بینی و دهن و بقیه جوارح بدنش آنچه از نیکی ها و خوبی ها است انجام میدهد تا کفاره ی گناهان ماقبلش را با استقرار وثبات به انجام اعمال پسندیده، جبران کند و مسیر زندگی اش را جهت نائل شدن به قلب طمانینه، تغییر میدهد.
👈 عزیزان گرانقدر:
بخش های بعدی و خیلی با ارزش این مضمون را فراموش نکنید! در بخش بعدی، ان شأ الله، در مورد نوع دوم سؤ استفاده از خود مختاری را برای شما عزیزان تشریح خواهم داد.