با موبايلي که در حين نماز به صدا در مي آيد چکار کنيم؟
شماره فتوى 5750
تاريخ 2010-12-16
ارسالی: الحاج احمد شفیق شبنم
سوال من در قسمت بصدا امدن زنگ موبايل در جريان نماز است که ايا حق قطع انرا درنماز داريم ياخير وهمچنان در يک رکن نماز چند بار ميتوانيم اين زنگ را خاموش کنيم اميد واريم جواب را برايم ارسال نموده وممنون سازيد.
پاسخ:
الحمدلله،
روشن گذاشتن موبايل و يا فعال بودن صداي آن در هنگام نماز جايز نيست، زيرا اين امر موجب هواس پرتي و کم شدن خشوع نمازگزاران مي گردد، بنابراين براي هيچيک از نمازگزاران جايز نيست که موبايل خود را در هنگام نماز روشن بگذارند و يا صداي زنگ آنرا فعال کرده باشند، بنابراين لازمست تا نمازگزار يا از آوردن موبايل به مسجد خودداري کند و يا اگر آنرا همراه خود آورد آنرا موقتا تا خروج کامل از مسجد خاموش کند و يا صداي زنگ آنرا قطع نمايد.
اما اگر احيانا شخص فراموش کرد تا موبايلش را خاموش نمايد و در هنگام نماز زنگ آن به صدا در آمد، در آنصورت خاموش کردن صداي موبايل نه تنها جايز بلکه واجب است تا حتما در حين نماز صداي آن گرفته شود، و هربار که صداي زنگ آن به صدا در آمد فرد مي تواند صدايش را قطع کند و اين قطع کردن بعنوان حرکت اضافي اعضا در نماز قلمداد نمي شود زيرا ضرورت موجب آن حرکات مي گردند. اما نبايد فراموش کنند که دفعات بعدي حتما موبايل خود را بيصدا نمايند تا موجب کم شدن خشوع نمازگزاران نگردد و مطمئنا هرقدر خشوع بيشتر باشد، نماز پرثمري براي شخص خواهد بود ان شاءالله.
خداوند متعال مي فرمايد: «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ * الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ» (مومنون 1-2)
يعني: «بهراستي كه مؤمنان رستگار شدند كساني كه در نمازشان خاشعند».
علامه عبدالرحمن سعدي مي نويسد: " خشوع و فروتني در نماز يعني حضور قلب در برابر خداوند، و به خاطر آوردن نزديكي او، كه از اين طريق دل مؤمن و جانش آرام ميگيرد، و سكونت مييابد، و كمتر به اين سو و آن سو توجه مينمايد، و مؤدبانه در پيشگاه پروردگارش ميايستد، و همة آنچه را كه ميگويد انجام ميدهد، و به خاطر ميآورد، و از اول نمازش تا آخر آن بدان توجه دارد، و با اين كار وسوسهها و افكار بيارزش را از خود دور ميگرداند، و اين روح نماز، است و مقصود و هدف از نماز همين است. و اين چيزي است كه براي بنده نوشته ميشود. پس نمازي كه خشوع و فروتني و حضور قلب در آن نباشد چنانچه قابل قبول باشد و صاحبش بر آن پاداش يابد، پاداش آن به اندازهاي است كه قلب از آن تعقل كند و بفهمد."
بنابراين بر تمامي نمازگزاران واجب است تا نهايت سعي خود را براي خشوع بيشتر در نماز خود فراهم آورند و تمامي اسباب و وسائلي که مانع رسيدن به اين خشوع مي گردد را از خود و از مکان نماز خويش دور سازند و شکي نيست که يکي از اسباب منع خشوع در دوران ما همين موبايل و امثال آنهاست که متاسفانه بسياري از نمازگزاران نسبت به اين مسئله تساهل مي کنند.
والله اعلم
وصلي الله وسلم علي محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين
سايت جامع فتاواي اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com