کشف چندین معدن به ارزش یک تریلیون دلار در افغانستان

 

کشف چندین معدن به ارزش یک تریلیون دلار در افغانستان

 

اخبار جهان اسلام

 

روزنامه ی "نیویورک تایمز" گفت: گروهی آمریکایی معادن بزرگی از مواد خام را در افغانستان کشف کرده اند که از همه ی معادن قبلی بزرگتر است، که ازرش این معدن نزدیک به یک ترلیون دلار تخمین زده می شود.

و اشاره کرد که این معادن می تواند اقتصاد افغانستان را به طور کلی متحول کند، همچنین می تواند بر جنگ افغانستان، تأثیر به سزایی داشته باشد.

این روزنامه از مسؤلان آمریکایی نقل می کند مواد موجود در این معادن شامل "آهن"، "مس"، "کبالت"، و "طلا" همراه مواد معدنی با اهمیت دیگری در صنعت، مثل "لیتیوم" می باشد.

این روزنامه می گوید: این مواد، اساسی ترین مواد برای صنعتهای روز می باشد، به طوریکه می تواند افغانستان را به بزرگترین قطب مواد معدنی دنیا تبدیل کند.

این روزنامه برای اثبات ادعای خود این گفته از وزارت دفاع آمریکا را نقل می کند که گفته بود: افغانستان دارای پتانسیل معدنی خوبی است، و در مورد "لیتیوم" می تواند دارای اهمیتی شود که عربستان در نفت آن اهمیت را دارد.

این عنصر در صنعت "کامپیوتر"، "باتری" و "بلک بری" ها کاربرد فراوان دارد.

و افزود که گروه کوچکی از پنتاگون و دانشمندان زمین شناسی توانستند این کشف بزرگ را انجام دهند و طبیعتا این امر به حکومت افغانستان و رئیس حکومت حامد کرزای ابلاغ شده است.

جذب سرمایه

با وجود اینکه به روز کردن صنعت در افغانستان احتمال دارد که سالها طول بکشد، و این امکان نیز وجود دارد که صنعت افغانستان بتواند سرمایه های زیادی را حتی قبل از به سود رسیدن این صنعت، جذب کند، و این جذب سرمایه می تواند جبران کننده ی دهها سال جنگ در این کشور باشد.

نیویورک تایمز به نقل از رهبر فرماندهی مرکزی آمریکا، "دیوید پترایوس" می گوید: با وجود موانع بسیاری که وجود دارد، ولی این اکتشاف بسیار مهم است.

این روزنامه می گوید: ذخایر معادن کشف شده چند برابر کل اقتصاد افغانستان، که از تجارت مواد مخدر و کمکهای آمریکا و کشور های توسعه یافته ی دیگر به این کشور تأمین می شود، تخمین زده می شود.

تولید محلی افغانستان 12 میلیارد دلار است و "جلیل جومریانی"مشاور وزیر معادن افغانستان می گوید این ستون فقرات اقتصاد افغانستان است.

زمان نا گوار

مسؤلین آمریکایی و حکومتی افغانستان می گویند این این کشف در وضعیت و زمان ناگواری از جنگ، صورت گرفته است.

حمله ی نیروهای آمریکایی به "مرجه" در جنوب افغانستان دستاوردهای محدودی داشت.

همچنین تهمتهایی مبنی بر فساد مالی در حکومت حامد کرزای، شیوه هایی از نا امیدی از کاخ سفید را در داخل حکومت افغانی به وجود آورده است، و به همین خاطر حکومت باراک اوباما مشتاق شنیدن هر گونه خبر خوش و مثبتی از افغانستان می باشد.

ولی مسؤلین آمریکایی  می دانند که این اکتشاف دو وجه دارد:

یکی اینکه، به جای به ارمغان آوردن صلح برای افغانستان، طالبان را برای جنگهای قویتر و سنگینتر برای به دست آوردن قدرت افغانستان، با انگیزه تر می کند.

ودیگری اینکه، باندهای فساد که در داخل حکومت کرزای وجود دارند و روابط نزدیکی با شخص رئیس جمهور دارند، بر این معادن تسلط پیدا می کنند و بیشتر به فساد اقتصادی خود رونق می دهند.

سال گذشته مسؤلان آمریکایی وزیر معادن افغانستان را به دریافت رشوه از چین برای استخراج سرب از معادن افغانستان، متهم کردند و گفتند: مبلغ رشوه، 30 میلیون دلار آمریکایی بوده است. وبعداز این رسوایی، سریعا این وزیر بر کنار شد.

این روزنامه گفت: احتمال دارد کشمکشهای شدیدی بین حکومت مرکزی و قبایل موجود در منطقه ای که معادن در آنجا کشف شده است، رخ دهد.

افغانستان قانونی برای استخراج معدن، همراه کارشناسان بانک بین المللی وضع کرده است ولی تاکنون مجالی برای آزمایش این قانون در افغانستان فراهم نشده است.

"پل برنکلی" دستیار وزیر دفاع در اکتشاف این معدن در افغانستان می گوید: تا کنون هیچ کس این قانون را آزمایش نکرده است، همچنین هیچ کس نمی داند که چگونه باید این کار را ادامه داد اگر بین قبایل و حکومت نزاعی در بگیرد.

جنگ بر سر ثروت

در همین وقت آمریکا از اینکه چین در این معادن سرمایه گذاری کند و بر معادن افغانستان تسلط پیدا کند بسیار در نگرانی است، چون قدرت اقتصادی چین در منطقه، آمریکا را عصبانی کرده است.

مسؤلان آمریکایی می گویند بعد از دستیافتن چین به امتیاز معدن "ایناک" در ولایت "لوغر"، پر واضح است که تمایل داشته باشد به منابع بیشتری دسترسی پیدا کند.

 برنکلی پرسید: افغانستان چون تاریخی در صنعت کلان، همچنین اقداماتی برای حفظ محیط زیست ندارد، آیا ممکن است استخراج این معادن به شکلی مسؤلانه در قبال محیط زیست و ناحیه ی اجتماعی، صورت گیرد؟

با نبود صنعت استخراج معدن و زیر بنای اساسی برای این صنعت در افغانستان، این کشور به پیمان نامه های تجاری ای نیاز دارد که بتواند از منابع زیر زمینی خود استفاده کند.

کارشناس زمین شناسی "جک میدلن" از مؤسسه ی "ژئولوژیکال سیروی" از ایالات متحده گفت:

افغانستان به فرهنگ استخراج معدن، و تلاش مضاعف برای استفاده از این ثروت طبق معیارهای امروزی، نیاز دارد.

این اکتشافات جدید در کل مناطق افغانستان، اعم از شمال و جنوب و شرق و غرب این کشور صورت گرفته است، و همچنین در مناطق جنوبی و شرقی افغانستان و در طول مرزهای مشترک با پاکستان که شاهد شدیدترین نبردها با نیروهای طالبان بوده است، نیز این معادن وجود دارند.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *