« ای مؤمنان ! اگر از خدا ( بترسید و از مخالفت فرمان او ) بپرهیزید ، خدا بینش ویژهای به شما میدهد که در پرتو آن حق را از باطل میشناسید ، و گناهانتان را میزداید و شما را میآمرزد ، چرا که یزدان دارای فضل و بخشش فراوان است . »
قرآن کریم می فرماید:
دعوت پیامبران من جمله: نوح، هود، صالح، لوط، شعیب و الیاس از مومشان این جمله بود : « الا تتقون؟ » ( آیا پرهیزگاری خدا را نمی کنید؟) و این تعبیر قرآنی شش بار تکرار شده است.
قرآن کریم پرتوهایی از صفات اهل تقوا را به ما گوشزد نموده و یاد آور شده که نشانه های اهل تقوا این است که توبه و بازگشت به راه راست به دنبال خواهند داشت، که می فرماید:
« پرهیزگاران هنگامی که گرفتار وسوسهای از شیطان میشوند به یاد ( عداوت و نیرنگ شیطان ، و عقاب و ثواب یزدان ) میافتند ، و ( در پرتو یاد خدا و به خاطر آوردن دشمنانگی اهریمن ) بینا میگردند ( و آگاه میشوند که اشتباه کردهاند و از راه حق منحرف شدهاند ، و لذا شتابان به سوی حق برمیگردند ) . »
و نشانه های دیگر اهل تقوا، اطاعت نیکو و محکم کاری در عمل است که در پایان سوره نحل می فرماید:
« بیگمان خدا ( مرحمت و معونت و حفاظت و رعایت همه جانبهاش ) همراه کسانی است که تقوا پیشه کنند و ( با دوری از نواهی ، خود را از خشم خدا به دور دارند ، و با تمام نیرو و قدرت ) با کسانی است که نیکوکار باشند و ( با انجام اوامر الهی خویشتن را به الطاف ایزد نزدیک سازند ) . »
و نشانه های دیگر این که:
باید اهل تقوا بیدار و زیرک باشند در سوره ی احزاب خطاب به زنان پیامبر صلی الله و علیه وسلم چنین آمده:
« ای همسران پیغمبر ! شما ( در فضل و شرف ) مثل هیچ یک از زنان ( عادی مردم ) نیستید . اگر میخواهید پرهیزگار باشید ( به گونهی هوسانگیز ) صدا را نرم و نازک نکنید ( و با اداء و اطواری بیان ننمائید ) که بیمار دلان چشم طمع به شما بدوزند . و بلکه به صورت شایسته و برازنده سخن بگوئید . ( بدان گونه که مورد رضای خدا و پیغمبر او است ) . »
در سوره ی آل عمران مجموعه ای از علامات و صفات و نشانه های تقوا را یادآوری می شود که عبارتند از :
۱- انفاق. هم در حالت بی نیازی و هم در حالت تنگدستی
۲- فرو بردن خشم که سخت ترین حالات آن است که انسان از راه صبر به قران می رسد.
نقل است که:
روزی خدمتگذار حضرت عایشه ( رض) او را به خشم آورد، فرمودند: « خدا خیرش دهاد! انسان خشمگین دوایی ندارد »
۳- صرف نظر کردن پارسایان از مردم و نادیده گرفتن لغزش هایشان
۴- نیکوکاری
۵- شتاب کردن در آمورزش طلبیدن از گناهان
۶- پافشاری نکردن بر گناه و نافرمانی ( هر چند کوچک باشد).
در این جا درجه ای پایین تر برای عموم مومنان پارسا و شایسته بهشت وجود دارد، آنان که هنگام گناه، نهی و کیفر را به یاد می اوردند و فوراً به سوی توبه می شتابند.
مرتبه ای بالاتر از مراتب گذشته موجود است که از آن خواص پرهیزگاران خواهد بود که هر گاه گناهی بر آنان چیره شود، آن مقام والای پاک و دور از نقص الهی را که سرچشمه ی همه کمالات و موجب قرب بارگاه اوست، به یاد می آورند. این قرب، منتها آرزوی انسان و سبب شناختن و آراستن به اخلاق نیکوی خدایی خواهد شد.
پس هرگاه چنین شد، وسوسه ی شیطان از آنان دور می گردد و نفس پاک رحمان را در می یابند؛
آن گاه آمرزش خواهان به امید رحمتش به سوی او می شتابند و به قانونش می گروند و می دانند که جز ذات پاک الله سبحانه و تعالی، آمرزنده ای موجود نیست و کسانی که نیاز را به درگاهش نبرند، گمراهانند؛
زیرا همه از اوست و به سوی او باز می گردد و فقط او در قانون و دین دخل و تصرف می کند و با قدرت بی منتهای خود بر هستی فرمانرواست.»
با کمی تدبر در آیات قرآن می فهمیم که تقوا جمال راستی، پایداری و حسن ثمرات قرآن را ثابت می گرداند و می فرماید:
« دوستان ، در آن روز ، دشمنان یکدیگر خواهند شد ، مگر پرهیزگاران . »
پس هر نوع دوستی و هم نشینی که برای غیرِ الله تعالی باشد در روز قیامت به دشمنی تبدیل خواهد شد؛ اما دوستی خالصانه، هم در دنیا و هم در قیامت پایدار خواهد ماند.
این دستور، اندیشه های ما را بیشتر روشن می گرداند، و تذکر می دهد که تقوا سبب حفظ و نگهداری حقوق و ارزش دوستان و بیگانگان خواهد شد.
نبودِ تقوا در درون انسان، سبب تباهی اوست و دیگران را نیز به تباهی می کشاند.
شخص بی تقوا، ادعا کردن، خود نمایی و لاف زدن، دروغ گویی، انفاق، فساد و کارهای بد را برای خود روا می داند و هرگاه واعظی او را نصیحت کند که از پروردگار جهانیان پروا کند، تکبر می ورزد.
متأسفانه میبینم که این همه منکرات، از خودنمائی و دروغ و فریب گرفته تا فساد و فتنه، همه میان مردم به شکل وحشتناکی رو به افزایش است، و یک تعداد خیلی اندک از الله تعالی پروا میکنند، بقیه، همه لباس تقوا را از خود دور کرده، لباس کبر، غرور و عناد را بر تن کرده اند.
پس، همان است که گفته آمدیم:
﴿تقوای نداریم که آرام نداریم﴾!
عزیزان گرانقدر:
لطفاً این مضامین خیلی مهم و حیاتی را با تمام خانواده، اقارب، دوستان، و همکاران تان شریک سازید، و در رشد فکری، عقیدتی، ایمانی و وجدانی همنوع تان اقلاً یک امر خیری را، مایه ی حصولِ صدقات جاریه ی تان سازید.