استراتيژي جديد اوباما وده ها سوالي بي پاسخ
(صباح)
اگرواقعبینانهتربگويم ، ایالات متحده درحال کوبیدن آب درهاون است. پس ازاسکندر کبیر، تا کنون کسی در این منطقه ازجهان موفقیتی را به نام خود ثبت نکردهاست. جنگ افغانها با انگليس درقرن نوزده ،شوروي درقرن بيست وآمريکادرقرن بيست ويک ، درسي است براي متجاوزيني که هنوزدرقمار باخته چال ميروند.
فارین پالیسی دريک بررسي اش در تازه ترین تحقیقات پنتاگون که تنها راه موفقیت درافغانستان را درکوچککردن حلقه مطالبات و اهداف دانستهاست ، مينويسد: … تلاشهای آ مریکا و متحدانش برای رسیدن به این هدف مانند انداختن تیری در تاریکی میماند. درگذشته تلاش ها وبازي هاي آمريکا برای نیل به اهداف کوتاه مدت در افغانستان بود که منجر به خلق اسامه بن لادن شد…
اکنون باید از دولت باراک اوباما پرسید که در مورد افغانستان چه فکر میکند؟ آیا واقعا گمان میکند که میتواند برای همیشه به فرمانروایی طالبان و القاعده در کوههای افغانستان پایان دهد؟ آیا او هم به این باور رسیدهاست که نبرد در افغانستان،جنگیست پرمصرف و طولانیمدت؟ آیا تا به حال به این واقعیت فکر کردهاست که چه تعداد سرباز آمریکایی میتوانند منطقه را به ثبات برسانند؟ سوال اساسیتر اما:استراتژی اوباما … اگر بیماری جنگ در افغانستان درست مانند ویروسی منطقه را در بر گیرد آیا ایالات متحده میتواند نقش ناجی دائم العمر منطقه را بازی کند؟ … آیا اوباما تنها برای اینکه سربازان آمریکایی جایی برای فعالیت داشته باشند،نیروهای خود را ازعراق به افغانستان منتقل میکند؟ امریکا میخواهد به جهانیان نشان دهد که ما کشوری مسئولیت پذیر هستیم …
مستندات تاریخی مقابل اهداف آمریکا قد علم کردهاند. زمین هم با ایالات متحده سازگاری ندارد. افکار عمومی بر خلاف آمریکاست. فساد دولتهای منطقهای متحد ایالات متحده خود مانعی بزرگ بر سر راه نیل آمریکا به اهدافش است. کاسه صبر منتقدان جهانی هم در حال لبریز شدن است. مشکلات اقتصادي وورشکستهاي بانکي نيزآمريکا راچون موريانه ميخورد. آمریکا بر قایقی سوار است که خشم جهانی از ادامه مسیر آن نقش امواج مخرب را برایش بازی میکنند. جهانیان هنوز تاوان حادثه ای را میدهند که هشت سال پیش ایالات متحده را لرزاند.
انصاف نیست که آن روز شوم یازدهم سپتامبر را فراموش کنیم، اما آیا تنها برای اینکه اثبات کنیم چیزی از حافظه تاریخی ما کم نشدهاست باید هواپیماهایمان را برداریم و بیتوجه به خطوط مرزی هرجایی را که مردی شبیه بر تروریستها در حال عبور از آن است،بمباران کینم؟ آیا این اقدام منجر به خشم متحدان منطقهای ازما نمیشود؟
آیا نباید فکر کنیم که پرواز هرجنگنده بر فراز منطقهای مسکونی، بذر نفرت از آمریکا را در دلهای ساکنان مینشاند؟ این حملات خونبار است،پرهزینه است و البته شکننده.
بهتر است کاخ سفید دست از شوخی بردارد. حالا که درگیر این جنگ هست بیشتر شبیه یک شوخی است که از اهداف ایدهآل مابانه دفاع کند. افغانستان تنها نمای بیرونی این جنگ است. در لابلای خطوط گزارش پنتاگون که دقیق شویم میبینیم که هدف اصلی ایالات متحده چيزي ديگري است ونه افغانستان. هر بهانه ای که آمریکا به آن متوسل شود از ریشهکنی تروریست تا به ثبات رساندن منطقه همه وهمه عناوین خوشو آب و رنگ داری است برای پنهان کردن استراتژی اصلی در پشت پرده. آمریکا شاید دراین هدف یابی جدید دچار اشتباهی جبرانناپذیر شدهاست …
درافغانستان بيست تابيست وپنج هزار نیروی نظامی تحت امرپنتاگون وبيست تابيست وپنج هزار نیروی آمریکایی تحت رهبری ناتو وحدودبيست تاسي هزارنيروازمتحدين آمريکادرکشور حضور دارند. وآمریکا در صدد افزایش هفده هزار نیروی دیگر طی چند ماه آینده است. یکی از دلایل موفقیت آمریکا درعراق در پایان دادن به عملیات مخالفين که طی سال های دوهزاروچهارتا دوهزاروشش عملا در پايتخت عراق و مناطق سنی نشین، نیروهای آمریکایی را به طور قاطع از معادلات حاکم خارج کرده بودند. به دنبال پایان یافتن انتخابات میان دوره ای کنگره و انتخاب رابرت گیتس به وزرات دفاع، یکی از اولین اقدامات در صحنه عراق افزایش سي هزار نیرو بود. این اقدام نظامی با تغيرات و نوآوری ها و محاسبات جدید در قلمرو سیاسی همراه بود، تاجاي به قلع و قمع نیروهای مخالفين مفيدواقع شده و راه را برای مصالحه سیاسی هموار کرد. رییس جمهور آمریکا اعلام کرد که علاوه برهفده هزار نیرویی که پیشتر اعلام کرده بود، چهارهزارنفر دیگر را نیز به افغانستان میفرستد. این افراد به عنوان مربی و مشاور نیروهای مسلح کشوربه کار گرفته مي شوند. شمار نیروهای آمریکایی درميهن داغديده ما به بیش از پنجاه هزار نفر افزایش مییابد.آيااين افزايش ميتوانددردملت ستمديده رادواوبه رنج ودرد کشورپايان دهدويا باعث افزايش رنجها ومصيبتهاي بيشترنخواهدشد؟؟؟
علاوه براین قرار است بودجه ماهانه عملیات افغانستان که همين اکنون دومیلیارد دالراست، حدود شصت فيصد افزایش یابد.واين همه پول اگردربازسازي وخوشبختي مردم به مصرف برسد متيقين هستيم که ريشه هاي جنگ راخواهد خشکاند ومصرف اين مبلغ درجنگ به خرابي اوضاع وفلاکت مردم خواهد افزود.
رییس جمهور آمریکا همچنین از متحدان کشورش درجنگ خواسته است که مشارکت خود را در افغانستان افزایش دهند. اما تااکنون کشورهاي اروپايي باچنين پيشنهاد جدآ مخالفت نموده اند.
ازجانب ديگراوباما از کنگره درخواست کمک مالی برای پاکستان به ارزش سالانه 1.5 میلیارد دالر در پنج سال آینده نموده است ،آيا کشورپاکستان که درفريب ونيرنگ دسته همه راازپشت بسته است اين بارنيزچون گذشته همکاري صادقانه با آمريکادرقضيه افغانستان خواهد کرد. این رقم سه برابر کمک کنونی است که برای جنگ با طالبان و القاعده درمناطق مرزی بین پاکستان و افغانستان به اسلامآباد پرداخت میشود. چه تضميني وجوددارد که آي . اس .آي دست ازحمايت تروريزم بردارد ودرتامين صلح وثبات درکشورجنگ زده ما تلاش نمايد.
رهبران آمریکا به این نتیجه رسیده اند که با افزایش نیروهای نظامي می توانند به نتایجی که درعراق به دنبال داشت دست یابند ومخالفين را از بین ببرند. اما آنچه مورد توجه واقع نشده این مهم است که افغانستان ازهیچ زاویه ای قابل مقایسه با عراق نیست. آمریکا درکشوری با تروريزم در جنگ است که در زمینه های سیاسی، اقتصادی و بالاخص فرهنگی و اجتماعی رشد چشمگيري درگذشته نداشته است . عراق سابقه تجربه یک دولت مدرن را قبل ازلشکرکشي آمریکا داشت و جامعه آن سطح متعارفی ازتوسعه را تجربه کرده بود. اماافغانستان شرایط کاملآ متفاوتي دارد.
درافغانستان طالبان برای سقوط حکومت وشکست آمریکا، درحال جنگ هستند و ازکمک نیروهای القاعده، که آن ها نیز دشمن آمریکا هستند، بهره مندندوازطرف ديگرپناهگاهاي تروريستي درکشورهاي همسايه ، کشت،توليد وترافيک موادمخدر،پناه گيري مخالفين دربين مردم ،دشتهاي ناهمواروکوه هاي سربه فلک کشيده وجنگل زارهاي مناطق جنگي ، مقاومت سرسختانه ، خصوصيات غرورمندانه مردم … وازجانب ديگردرداخل حاکميت دولتي ، آمريکابامعامله گران ودلالان سياسي ومذهبي مقابل است که پابند به هيچ تعهد، پيمان ، پروتوکول، قول وقرارنيستند ، تازمانيکه بوجي هاي دالر،کرسي وقدرت بدسترسي شان قرارداشته باشد ، آماده خدمتگذاري وجانفشاني اند وهنگاميکه نسبت چوروچپاول دارائي عامه وکشتن وبردن ستمديدگان ، ازکرسي بزيرکشيده شوند وسخن ازقانون وحاکميت به ميان آيد ازهيچ نوع دسيسه ، توطئه ، سبوتاژ، نفاق وتفرقه اندازي دريغ نميکنند، تااين ويريسهاي کشنده درجامعه وجودداشته باشند ،افغانستان ومردم مظلوم افغانستان ،همچنان درآتش بدگماني وتفرقه اندازي خواهد سوخت .
آیا استراتيژي جدید ميتواند به خواستهاي اوباما پاسخ دهد؟ تاکنون ایالات متحده به تنهائی شصت وسه میلیارد دالر رادربازسازی افغانستان چه در بخش خدمات اجتماعی و چه در بخش نظامی به مصرف رسانده است … از سوی دیگر قرار است واشنگتن در طول یک دهه آتی نیز يکصدوچهل وپنج میلیارد دالر را در افغانستان مصرف کند. اما سوال اینجاست با هزینه سرسام آوری که درافغانستان خرچ میشود، چه چیزی ظرف هفت سال گذشته به دست آمده است؟ آمريکا طي اين مدت ظالمان راظالم ترومظلومان رابخاک سياه نشانده است . بسته هاوبوجي ها ي دالرازبانکها آمريکابه منازل قاتلين مردم افغانستان منتقل وازمنازل دلالان سياسي ، حزبي وتنظيمي به بانکهاي درآسيايي مرکزي وکشورهاي شيخ نشين خليج وبه حسابات محرمانه آنان درروسيه وايران انتقال داده شده است.
آيا درجريان انتخابات اولي که کرزي وعده داده بودتا ا شک وآهي مردم افغانستان رابه لبخند تبديل مينمايد وبوش موقع لشکرکشي گفته بود که مردم افغانستان لذت سخاوت وکمکهاي آمريکارابه گوشت وپوست خويش لمس خواهند کرد همين بود که يُکبارديگرمردم افغانستان رااسيرچنگ ودندان خون الوده دلالان خون آشان نمايد؟؟؟
ريس جمهورآمريکا دربخشي ازاستراتيژي جديد ش درامورافغانستان ميگويد:
وضعيت افغانستان به صورت فزاينده اي بدون همانند است. از زمان سرنگوني طالبان از قدرت هفت سال ميگذرد اما همچنان جنگ ادامه دارد و مخالفين بخشهايي از پاکستان و افغانستان را در کنترول خود دارند. حملات به نيروهاي نظامي ما، نيروهاي متحدان ما در ناتو و نيروهاي دولتي افغانستان به صورت پيوسته افزايش يافته است. سال دوهزاروهشت مرگبارترين و دردناکترين سال براي نيروهاي آمريكايي در افغانستان بود.
بسياري درآمريكا و کشورهاي شريک در امورافغانستان که فداکاريهاي زيادي انجام دادهاند يک سوال ساده را مطرح ميکنند و ان اينکه هدف ما در افغانستان چيست؟
پس از چندين سال ،آنها اين سوال را مي پرسند که چرا نيروهاي نظامي ما در افغانستان ميجنگند و کشته ميشوند؟ آنها اين شايستگي را دارند که پاسخ روشني براي اين سوال دريافت کنند. اجازه بدهيد با صراحت پاسخ اين سوال را بدهم. القاعده و متحدان ان يعني تروريستهايي که حملات يازده سپتامبر را طراحي و اجرا کردند در پاکستان و افغانستان هستند. در براوردهاي اطلاعاتي متعدد هشدار داده شده است که القاعده فعالانه از پناهگاهش در پاکستان در حال برنامه ريزي براي انجام دادن حملات درداخل آمريكا است. اگر حکومت افغانستان به دست طالبان بيفتد و در نتيجه به القاعده اجازه بدهد بدون مشکل به فعاليتهايش ادامه بدهد، اين کشور بار ديگر به پايگاهي براي تروريستهايي تبديل خواهد شد که ميخواهند که هر تعداد که بتوانند از مردم ما را بکشند.
آينده افغانستان به صورت جدايي ناپذيري به آينده کشور همسايهاش پاکستان مرتبط است. با گذشت تقريبا نو سال از زمان حملات يازده سپتامبر، القاعده و متحدان افراطي با عبور از مرزهاي افغانستان به مناطق دوردست در سرحدات پاکستان رفته اند. رهبري القاعده نيز در اين زمره است. اسامه بن لادن و ايمن الظواهري از اين منطقه کوهستاني به عنوان پناهگاهي براي مخفي شدن ، آموزش دادن به تروريستها ، ارتباط برقرار کردن با پيروانشان، طراحي حملات و اعزام نيروهايشان براي حمايت از مخالفين در افغانستان استفاده ميکنند .اين منطقه مرزي به خطرناکترين منطقه در جهان براي آمريكايي ها تبديل شده است.
اما اين مساله فقط مشکل آمريكا نيست. اين وضعيت ، چالشي جدي براي امنيت بينالمللي است. حملات تروريستي در لندن و بالي دراندونزيا به القاعده و متحدان آن درپاکستان مرتبط بود. حملاتي که در شمال آفريقا و منطقه خاورميانه ، اسلام اباد و کابل صورت پذيرفته نيز به اين افراد مرتبط بوده است. اگر حملهاي بزرگ در يک شهر آسيايي، اروپايي و يا آفريقايي صورت پذيرد، احتمالا ارتباطهايي با رهبري القاعده در پاکستان دارد. امنيت جهانيان در معرض خطر قرار دارد. بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان براي مردم اين کشور به معناي آن است که کشورشان تحت حاکميتي وحشيانه قرار بگيرد، افغانستان در عرصه بينالمللي منزوي شود، اقتصاد کشور فلج شود و حقوق بشر از مردم افغانستان بويژه زنان و دختران سلب شود. بازگشت طالبان به قدرت، سبب تقويت القاعده خواهد شد که با سران طالبان همراه خواهد شد و اين وضعيت سبب خواهد شد افغانستان در سايه خشونتهاي مستمر قرار بگيرد…
بهتربودکه اوباما درپهلوي سخناني که تاتحقق ان فاصله هاي زيادي وجوددارد، راه هاي بيرون رفت ازمشکل کنوني رابصورت درست وعام پسند مورد ارزيابي قرارميداد تاهم لعل بدست آيدوهم دل يارنرنجد،ازيک جانب راه هاي عملي براي تطبيق استراتيژي جديد برميشمردوازطرف ديگربصورت فوري وضروري به قطع مصيبتهاي وارده برملت ستمديده افغانستان توجه جدي رامبذول مينمود. استراتيژي جديد بارک اوباما ده هاسوال رادرذهنيتها بوجودآورده است که آيا اين استراتيژي ميتواند به اين سوالها پاسخ منطقي وانساني ارايه بدهد؟:
-> آيا استراتيژي جديد ايالات متحده درافغانستان ميتواند جلوخود سري وبي بندوباري نيروهاي بي انظباط اين کشوررابگيرد؟
-> آيا ديگرمردم افغانستان مورد بمباردمان خودسرانه وکورکورانه قواي ائتلاف درافغانستان واقع نخواهد شد؟
-> آيا کشتن وبستن وبردن نيروهاي ناتودرافغانستان قطع ميشود؟
-> آيا جلوخود سري ، قانون گريزي ، معامله گيري، فريب کاري ، سودابازي ، وابستگي ، وطنفروشي ، گروپ بندي … دلالان سياسي وتنظيمي گرفته خواهد شد؟
-> آيا ديگر انسانهاي شريف ووطنپرست کشوربد ست باندگروپهاي مسلح موردتحقيروتوهين وخريد وفروش قرارنميگردوانسانهاي بي گناه دربدل بسته هاي دالربه اساس خصومتهاي شخصي ،حزبي وتنظيمي به نيروهاي ائتلاف فروخته نميشوندوبه زندانها وبازداشتگاه انتقال داده نميشوند؟
-> آيادرافغانستان حاکميت قانون وحقوق بشررعايت خواهد شدوثروتهاي طبيعي کشورازچنگ باندهاي مسلح بيرون شده وبه ملت تعلق خواهد گرفت؟
-> آيا آمريکا بارديگرقانون، نظم ، اداره ،کرسي وپولهاي کمک به مردم افغانستان راسخاوتمندانه بد سترس چند معامله گرماهروآموزش ديده ي که منافع ملي رافداي منافع بيگانه مينمايند وبا لشکرکشي آمريکا سمارق گونه سربرآورده اند وازکشورهاي غربي کوچکشي موقت نموده ودرچوکي هاي قدرت وشرکتهاي تجارتي لميده اند ، قرارنخواهدداد؟
-> آيابارديگرمردم خسته ازجنگ ، زيرنام دموکراسي وحقوق بشرمورد سودابازي ومعامله گري اجنبي واجنبي پرستان قرارنميگرند؟
-> آيا زمامداران خودسر، چپاولگران دارايي عامه ، دلالان خون وآتش به پيشگاه ملت حساب پس خواهند دادوميليونها دالرازحيف وميل پولهاي کمک شده به مردم کشورازکيسه هاي زرپرستان بيرون ميگردد؟
-> آيا درکشورانتخابات آزادوعالانه دورازترس سلاح وسلاح پرستان برگزارخواهد شد؟
-> آيا شبکه هاي استخباراتي خارجي که طي اين هشت سال مسوول چوروچپاول دارايي هاي مردم بنام شرکتهاي مخابراتي ،دفاترتجارتي ، انجوبازي … اند مسدود خواهند شد؟
-> آيا رسانه هاي که به هدايت ود ستورسازمانهاي استخباراتي مصروف پخش ونشرماهرانه ي نفاق ملي وازهم گسستگي جامعه نقش بازي کرده اند( بخصوص درداخل کشور)، مانند سابق به حيات ننگين شان ادامه ميدهند وياپي کارخويش خواهند رفت ؟ تازمانيکه زيروروي صداقت استراتيژي جديد به مردم ثابت نشود بازهم همان ديگ است وهمان کاسه وهمان آش.
-> آيا سازمانهاي استخباراتي خارجي مانند گذشته ازانسانهاي گم نام وخود فروخته ميليونرهاي باشهرت وباآب ونان خواهند ساخت وياد ست ازين عمل زشت برخواهند داشت؟
-> چرا طي نزديک به هشت سال موجوديت قواي ناتو، افغانستان داراي يک قواي مسلح نيرومند نيست؟ وچرا قواي هواي کشورفاقد طياره هاي شکاري وبمباردمان است؟
-> آيا قواي ائتلاف ميتوانند ابروي ازدست رفته خويش رابااستراتيژي جديد درنزد مردم افغانستان بازيابد؟
-> آيا سرنوشت زندانها وبازداشتگاه هاي داخلي وخارجي که صدها افغان بي گناه درآنجا شکنجه ميگردند، چه ميشود؟
-> آيا حريم هاي شخصي مردم که درهرقانون ومقررات ازتعرض مصوون است ديگرمورد بازرسي هاي خود سرانه وعقده مندانه نيروهاي ائتلاف وقوتهاي داخلي قرارنميگيرد؟
-> آيادرکشورزمينه فعاليتهاي علمي وتحقيقاتي ، کاربه اهل کار، آزادي صادقانه وسايل ارتباط جمعي ،حقوق زنان ومليتها ومذاهب که دراقليت قراردارند تامين خواهد شد؟
-> آيا فساد اداري ، کارشکني ، رشوت خوري ،بيروکراسي ، بي نظمي وقانون گريزي ازادارات دولتي برچيده خواهدشد؟
-> آيا درکشور، ديگر پستهاي دولتي ، ثروتهاي ملي و کمکهاي بين المللي براساس روابطي تنظيمي وشخصي تقسيم بندي نخواهد شد؟
-> آيا واليان ومسوولين امنيتي ولايات براساس ارتباطات شخصي وتنطيمي تعيين وتقررحاصل نخواهند کرد؟
-> آيا حسب ميراث استعمارانگليسي ، ادارات بلند دولتي براساس قوم ومليت تقسيم نميگردد؟
-> آيا نيروهاي ائتلاف زدوبندها وسرسري هاي پت وپنهان بانيروهاي مخالف افغانستان ندارند؟
-> آيا آمريکا توانمندي فشاربيشتربرپاکستان را دارد تا اين کشورراوادارسازد که دست ازحمايت تروريزم بردارد؟
-> چرا آمريکا لانه هاي تروريزم رادرپاکستان موردتهاجم وتعرض قرارنميدهد؟
-> آيا آ مريکا نميداند که انگليس درتفاهم با پاکستان براي بقاي تروريزم درتلاش اند؟
-> چرا راه هاي عبورومرورتروريزم درسرحدات کشورباپاکستان وسيله نيروهاي ائتلاف مسدود نميگيردد؟
-> آيا صندوقهاي راي گيري وراي دهي انتخابات آينده رياست جمهوري وسيله نيروهاي بيگانه ود ست اندرکاران داخلي درخانه وپس خانه ها پرکاري وبسته بندي نميشوند؟…
اينها همه سوالهاي فوري وضروري مردم درد مند کشوراست که طي اين مدت ازآن شديدآ رنج برده اند . تازمانيکه قوتهاي ائتلاف درعملکردهاي شان صادقانه وشفاف برخورد نداشته باشند ، افغانستان روي ارامي وامنيت رانخواهد ديد. عمليات نيروهاي آمريکايي و پيمان ناتو درافغانستان حداقل دريک سال اخيربه وضوح نشان ميدهد که اين نيروها به استنا د اخبار کذب وغير واقعي وبه بهانه حضور طالبان، مناطق مسکوني را راکت باران و يا مورد هدف حملات هوايي قرار ميدهند که باعث کشته و زخمي شدن صدها تن تا ا کنون شده است.
ادامه اين رفتار غير انساني نيروهاي ناتو و، آ مريکا باعث شده است تادولت ، بخصوص کرزي اعتراض به کشتار مردم بي گناه نمايند. اما نيروها ي بيگانه بدون عطف توجه به سخنان کرزي، مناطق مسکوني را مورد هدف قرار ميدهند. آمريکا نزديک به هشت سالي که درکشور حکمروايي دارد، نه تنها دستاوردي درنابودي طالبان و القاعده نداشته است بلکه با اعزام نيرو مي کوشد کشور را تبديل به يک پايگاه نظامي براي خود کند و با مخالفان اين برنامه و سياست خود، تحت عنوان طالبان به شدت مقابله و آنرا سرکوب ميکند که نتيجه آن کشتار هزاران غير نظامي درافغانستان است که رسانه ها و فرماندهان نظامی آمريکا و ناتو با پرروي هرچه بيشتر در صدد توجيه آن هستند. تلفات مردم مظلوم در جريان عمليات نظامی نيروهای خارجی به يکی از موضوعات بحث برانگيز مبدل شده و نارضايتی عمومی مردم را در پی داشته است . باشندگان مناطق جنگزده شکايت می کنند که نيروهای خارجی با اجرای عمليات نظامی و در بيشتر موارد در بمباردمانهای هوايی خود، مردم بي دفاع وبي گناه را هدف قرار می دهند.
بارک اوباما ميگويد: ( … من مي خواهم به صورت کاملا شفاف بگويم ما نميتوانيم چشمان خود را به روي فسادي که باعث ميشود مردم افغانستان اطمينان خود به رهبرانشان را از دست بدهند، ببنديم. درعوض ما به دنبال مبارزاتي جديد براي سرکوبي رفتار مفسدانه خواهيم بود. ازاين رو معيارهاي اصلي براي دستيابي به همکاريهاي بينالمللي که بتواند نيازهاي مردم افغانستان را تامين کند،در نظر خواهيم گرفت. افغانستان ازفقر شديدي رنج ميبرد که دردهههاي گذشته بيسابقه بوده است. )
نزديک به هشت سال که ازحضورنيروهاي آمريکادرافغانستان ميگذرد کوچکترين بهبودي درزندگي مردم مستمند کشوررونمانگرديده است ، طي سالهاي اخيرماشاهد خريدوفروش جگرگوشه هاي بوديم که ازفقروبيچارگي دست به اين عمل زدند اما ذره ازترحم وعطوفت قوايي ائتلاف ، دولت کنوني وسران تنظيمي ودلالان سياسي راجلب نکرد . برعکس چپاولگران بيشتربه چپاول و ظالمان به ظلم روي آوردند.
سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کرد، مردم بیشتر مناطق افغانستان ازافزایش قیمت مواد اولیه و کمبود مواد غذایی رنج میبرند. حدود هفتاد درصد مردم ،با فقرودرشرایط غیرعادی زندگی میکنند. افزایش قیمت گندم ،آرد، برنج ، شکر، قند، میوه ، مواد نفتي وموادمصرفي کيمياي براي شستشويي ونظافت خانواده ها که از سال ۲۰۰۷میلادی بتدریج آغاز شد در سال ۲۰۰۸میلادی بطور بیسابقه ای افزایش یافت . کاهش تولید، عرضه کم ،تهيه يي مواد بي خاصيت ، اعمال محدودیتهای تجارتی برای واردات وصادرات وافزایش تقاضا به بالا رفتن قیمت مواد غذایی درافغانستان منجرشد، و مردم را با مشکل فراوانی رو به رو کرد. ادامه جنگ هاي ذات البيني درکشور، بي توجه يي دولت به حال ملت ، کشت وتوليد خشخاش ، فساد اداری ، اخذ رشوت توسط ادارات دولتي ونهادهاي امنيتي ازتاجران ، وارد کنند گان ودريوران وسايل نقليه درشاهراهها واقتصاد مبتنی بر تجارت آزاد بیش از همه باعث کاهش قدرت خرید مردم شده است . آيا اين همه بدبختي ومشکلات مردم افغانستان راآمريکاباموجوديت ده ها سازمان استخباراتي نميداند؟ وتااکنون براي رفع ان چه اقدامي نموده است؟ بااستفاده ازمنابع خبري .
آزادي،معنويت،امنيت،رفاه وعدالت عمده ارزشهاي هميشگي و خواستني بشربوده اند، صرفنظر از اينكه آزادي مدنظردرعصركنوني ممكن است با مفهوم آزادي عصركهن متفاوت باشد و يا برداشت ازعدالت درعصر حاضربامفهوم آن درگذشته يكي نباشد، اما همواره اين پنج ارزش،محور كوششهاي بشربوده اند.تمام متفكران و انديشمندان،تمام پيامبران و مصلحان،از زرتشت و بودا وسقراط وافلاطون تا موسي و عيسي و محمد(ص) تا انديشمندان عصرمدرن وپست مدرن همه وهمه درطول تاريخ در پي آن بوده اند كه انسان را با اين ارزشها پيوند زنند تا انسان بودن معنا پيدا كند.