خدمات و زحمات این شخصیت تنها با قدردانی کافی نیست
آژانس خبری بین المللی کوکچه
افغانستان در حال حاضر با کمبود شدید کادرهای مسلکی مواجه میباشد.در عین حال در جمهوری ترکیه تعداد زیادی افغان های تحصیلکرده هستند.خوشبختانه برخی از آنها امروز در جامعه ترکیه مقام های شایسته دارند درین جمله ژورنالستان وسایل ارتباط جمعی ، داکتر های متخصص و استادان و همکاران علمی انستیتوت های مختلف شامل میباشند.داکتر هاشم اردم یکی ازین قشر شخصیت های است که مدت هاست به بیماران خدمت نموده و هزارها تن از مریضان که به ترکیه آورده میشوند را تداوی نموده و یاهم به بخش های صحی جهت سوق آن همکاری های شبانه روزی را انجام داده است.
شخصیتی که سال های متمادی در ترکیه زندگی به سربرده و داکتر ورزیده ای است که تجارب 30 ساله اش را به تداوی شبانه روزی بیماران هموطن رسیدگی کامل نموده و فقط این هم کافی نبوده در پهلوی این فعالیت ها ، خدمات صحی مختلف را در زمینه های متفاوت بدون درنظر داشت هیچ دلیلی انجام داده و میدهد.
خبرنگار آژانس خبری بین المللی کوکچه مصاحبه ای را با این شخصیت صحی انجام داده که به خوانندگان محترم تقدیم میداریم.
کوکچه: داکتر صاحب نخست خودرا به خوانندگان محترم معرفی فرمایید؟
هاشم اردم: نام کامل من محمد هاشم اردم بوده ولی بطور خلاصه به هاشم اردم معروف هستم.درسال 1960 در میمنه مرکز ولایت فاریاب به دنیا آمدم.
کوکچه: اگر لطف کنید از وضعیت تحصیلی تان بطور کوتاه ذکر کنید؟
هاشم اردم:حضورتان عرض کنم اینکه بنده شامل فاکولته طب پوهنتون ننگرهار درسال 1982 شدم. واز سال 1982 تا 1986 تحصیلات خویش را در فاکولته طب دانشگاه انقره جمهوری ترکیه به پایه اکمال رسانیدم. سپس میان سالهای 1991 الی 1993 وارد دانشگاه تاشکند ازبکستان شدم و از این دانشگاه مدرک تخصصی جراحی عمومی را به دست آوردم.
البته کورسهای آموزشی تخصصی کوتاه مدتی مثل کورس کمک اظطراری طبی در دانشکاه انقره درسال 1987 و کورس سیستم جراحی التراسونیک در کویک بورن آلمان را به پایان رسانیده ام.
کوکچه: فعالیت های تخصصی تان بعداز تکمیل تحصیلات عالی چه بوده است؟
هاشم اردم: اگر بطور خلاصه تذکر دهم بنده به حیث داکتر در شفاخانه نمونه انقره از سال 1986 الی 1991 ایفای وظیفه نموده وبین سالهای 1991 و 1993 در دانشگاه ازبکستان نیز به صفت داکتر فعالیت نمودم.و هم چنان در سال 1991 برای مدت کوتاه جهت تحقیق و پژوهش علمی در بخش عملیات پیوند گرده درشفاخانه کروم ویل انگلستان آموزش دیده و هم انجام وظیفه نمودم.بنده وظایف و مسوولیت های مختلف را در بخش های صحی و مربوط به صحت انجام داده تجارب و توانایی های مختلف النوع را در این زمینه بدست دارم.
کوکچه: داکتر صاحب هدف از این تجارب و توانایی ها چیست و در کدام پست ها کسب تجربه کرده اید؟
هاشم اردم: من به حیث مشاور میز افغانستان و ترکهای برون مرزی صدارت عظمی ترکیه درسال های 1993 الی 1998 در حدود شش سال انجام وظیفه نمودم واز سال 1998 تا سال 2000 میلادی به آیالات متحده امریکا سفرنموده ودر ریمینگتون کروزینگ کالفرنیا آموزش مسلکی را پشت سرگذاشته و سپس بین سالهای 2000 -2005 در ریاست مامورین عالیرتبه دولتی صدارت عظمی ترکیه بعنوان داکتر متخصص آغاز به فعالیت نمودم.البته قابل یادآوری است که بنده بعداز آغاز کمک های بشردوستانه و بلاعوض جمهوری ترکیه به افغانستان به صفت هماهنگ کننده بهداشت و صحت آژانس توسعه و همکاری جمهوری ترکیه(تیکا) تعیین گردیده بعداز ختم وظایف این آژانس در افغانستان هم اکنون بعنوان داکتر متخصص در شفاخانه آموزشی و پژوهشی آتاترک واقع شهر انقره فعالیت نموده وهم مشغول تداوی و همکاری مریضان که از دولت جمهوری اسلامی افغانستان به این شفاخانه فرستاده میشوند میباشم.
کوکچه: در ضمن این همه خدمات شایسته و فعالیت های مختلف در بخش های صحت به کدام فعالیت های دیگر امضاء نموده اید؟
هاشم اردم: از سال 2006 به اینسو وظایف عمده از جمله وظیفه قراردادهای صحی که بین کشورهای خارجی و این شفاخانه انجام گرفته را بدوش داشته و مقررات و پروتوکولهایی مختلف درزمینه تداوی مریضان کشورهای خارجی منجمله افغانستان را به امضاء رسانیده و مسوولیت طرز آموزش پرسونل صحی کشورهای قراردادی را انجام داده و میدهم.
کوکچه: درگذشته علاوه ازین پست آیا وظایف و فعالیت های دیگری در افغانستان توسط شما صورت گرفته است؟
هاشم اردم: بله، در سال 2005 اعمار وبازسازی شفاخانه های که ازسوی جمهوری ترکیه در شهرهای میمنه ، شبرغان واندخوی صورت گرفت مدیریت عام وتام این پروژه به من واگذار گردیده و تمام تجهیزات فنی، عملی سازی،ساخت سه شفاخانه جداگانه وکورسهای آموزش داکتران و پرسونل صحی افغانی به کارگردانی و مدیریت بنده صورت گرفته و به بهره داری رسیده است.و همچنان مدیریت های پروژه های ساخت یک باب کلینک صحی و تدارکات و پشتیبانی لجستیک و آموزش و استخدام پرسونل که ازسوی دولت جمهوری ترکیه صورت گرفت بدوش گرفتم. بنده به کمک دولت ترکیه کمپین ختنه و یا به اصطلاح دیگر سنت 300 طفل را در شهر شبرغان وولایت تخار را سازماندهی کرده و البته باید یادآوری کنم اینکه به صفت هماهنگ کننده برنامه های آموزشی ، تدارکاتی ، و انتقال ادویه و پروژه های مختلف ازجمله پروژه فعالیت های هفته صحت که بین ترکیه وافغانستان ترتیب گردید ایفای خدمت نموده و میدهم.
کوکچه:آیا به غیر ازین همه خدمات شایسته وقابل قدر و البته به یاد ماندنی فعالیت های دیگری در حال وگذشته انجام داده اید؟
هاشم اردم: در سالهای که کشور عزیز ما افغانستان درگیر جنگهای داخلی بود و اوضاع سیاسی و نظامی و همچنان امنیتی درشرایط تلخ و ناگوار قرارداشت و آینده جوانان به تاریکی نامعلوم وبی سرنوشتی قرار گرفته بود پنجصد تن ازمحصلین افغانی را که ازسوی ترکیه ارائه بورسیه جهت ادامه تحصیل در مقطع های لیسانس و فوق لیسانس در سالهای 1993-1998 صورت گرفت بنده بعنوان مسوول و هماهنگ کننده انجام فعالیت نمودم.
کوکچه: با انجام وظایف متنوع در بخش های کلیدی و صحت افغانستان آیا دولت جمهوری اسلامی افغانستان توجه خاصی به شما کرده ویا پیشنهادی در پست های صحی نموده است یاخیر؟
هاشم اردم: بیبینید فعلا کشور ما درحال توسعه و پیشرفت است و هر افغان تحصیل کرده میخواهد خدمتی به این کشور انجام دهد من هم به نوبه خویش چیزیکه ازدستم آمده انجام داده و خواهم داد. بنابراین آرزو دارم و انتظار آن روز را دارم تا به افغانستان رفته و صلاحیتی به دستم سپرده شود تا خدمات بیشتری انجام دهم .تجربه های سالهای متمادی که به دست دارم و شناخت های مختلف که با کشورها وسازمان های صحی دارم نمایندگی ازافغانستان نموده و بخش صحی افغانستان را رونق دهم .