در سوگ یگانه مارشال کشور
نویسنده: فیروز موسوی
سر انجام اجل، تپش قلب یگانه مارشال افغانستان را ایستاد و گلیم سوگواری را در پهنه قهرمان پرور گستراند و ملت باشهامت و متدین را در آن نشاند.
مارشال محمد قسیم فهیم، معاون اول ریاست جمهوری، از کوهپایه های جهاد و اسطوره های مقاومت، روز یکشنبه 18 حوت به اثر سکته قلبی به رحمت حق پیوست و ملت قهرمان پرور، یاران ، همسنگران و پیروانش را تنها گذاشت.
درگذشت نابهنگام کوهپایهی دیگر جهاد و مقاومت تاریخ معاصر کشور، واکنش های زیادی را در کشور، منطقه و جهان بر انگیخت. ریاست جمهوری در نخستین لحظات با نشر خبر نامهی درگذشت این اسطوره آزادی خواه را ضایعه بزرگ برای مردم افغانستان خواند و برای سه روز در کشورعزای عمومی و پرچم کشور را در سراسر جهان به حالت نیمه بر افراشته اعلام کرد. مجلس نماینده گان، آگاهان امور، فرمانده هان جهادی، یاران وهمسنگران این مجاهد نستوه نیزضمن تقدیر از کارنامه ها و قهرمانی هایش، مرگ وی را ضایعه بزرگ و جبران ناپذیر برای کشور ومردم افغانستان خوانده اند.
محمد قسیم فهیم تنها فردی بود که به بالاترین رتبه نظامی یعنی مارشال دست یافته بود، بی تردید دست یافتن به چنین جایگاهی امر ساده و تصادفي نیست، بل؛ ثمره شجاعت، دلیری، ایثار، فدا کاری و… فردی است، چون؛ محمد قسیم فهيم که بیشتر از چهار دهه عمر گران مایه اش را در راه پرودگار، مبارزه در برابر تجاوز، ظلم ، بی عدالتی، حراست از دین، وطن ،عزت و شرف کشور مردم خویش صرف کرده باشد.
شاد روان محمد قسیم فهیم در معاملات سیاسی چهار دهه پسین افغانستان نقش ارزنده و تأثیر گذاری را ایفا کرده است، چانکه وی از آوان نوجوانی به منظور دفاع از ارزش های دینی، میهنی و مبارزه در برابر متجاورزین اشغالگر را از دیار نابغه شرق سید جمالدین افغانی (کنر) آغاز کرد، سپس به زادگاهش (پنجشیر) رفت و در کنار احمدشاه مسعود فرمانده فقید مجاهدین، پایه گذار هسته جهاد و مقاومت علیه نیروهای زیر حمایت شوروی سابق ایستاد و پس از مدتی فعالیت، فرماندهی مجاهدین را در ولایت های شمال شرقی به عهده گرفت و شرایط سخت و طاقت فرسايی را از بام تا شام زیرکانه و با شجاعت تمام غرض دفاع از دین و ناموس در برابر ابر قدرت تا دندان مسلح رزمید و با سایر همرزما به قله های پیروزی نایل گردید.
پس از پیروزی مجاهدین و سقوط حکومت داکتر نجیب الله ، در5 ثور1371 در رأس نیروهای مجاهدین وارد کابل و به حیث وزیر امنیت دولت مجاهدین منصوب شد، وی پس از ورود (… طالبان) کابل را ترک گفت و یکبار دیگرمسوولیت فرماندهی نیروهای مقاومت در ولایت های شمال کابل را عهده دار شد. پنچ سال تمام در مقابل (…) مبارزه نمود، به دنبال ترور احمدشاه مسعود فرمانده فقید مجاهدین، فرماندهی کل نیروهای دولتی را به دوش گرفت و در 22 عقرب سال 1380 به همکاری نیروهای ائتلاف بین المللی وارد کابل شد. با اشتراک در کنفرانس بن پایه های نظام جدید را ریخت و با شکل گیری اداره موقت به عنوان معاون اول رییس اداره موقت و وزیر دفاع به کار آغاز کرد.
لویه جرگه اضطراری از بهر خدمات شایسته و بی نظیرش بلندترین رتبه نظامی «مارشال» را به وي اعطا نمود. در اداره انتقالی نیز به عنوان معاون اول رییس جمهور و وزیر دفاع به کارش ادامه داد. و در ادامه پس از نخستین دور انتخابات به مدتی خانه نشین شد، اما در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری معاونیت اول حامد کرزی را پذیرفت و تا به 18 حوت سال روان (آخرین رمق حیات) در راه خدمت گزاري به مردم و كشورش صرف نمود.
در نهایت پیک اجل بیرحم به سراغش آمد و نگذاشت تا پنجاه وهفتین بهار زندگیش را آغاز نماید، روحش شاد و یادش گرامی باد!
پایان