آیا میدانستید؟
آنگه که قاری قرآن لقب منافق را کسب میکند
جای بسا شکر است که انسانهای پاک طینت و پاک سرشتی در جامعه داریم که برای اصلاح و رسانیدن پیامِ حق از دل و جان میکوشند و وجدان های شان بیدار، و قلب های شان مالامال از ایمان و عقیده ی راسخ است.
مضمون امروز در مورد چهار دوستِ خوش قلب و دوست داشتنی ما است که با کارکردگی شان قلم برداشتم تان این مضمون را تحریر و تقدیم جامعه کنم.
چهار دوست نیکو و خوش قلب تصمیم گرفتند تا از جریان تراویح، از چهار مسجد مختلف، دیدن بعمل آورده، از قرآئت قاری صاحبان صدا برداری کنند.
استغفرالله العظیم!
نوار های ضبط شده را برایم فرستادند، اصلاً درک و فهمِ حروف، الفاظ، ترتیل و قوانین تجوید در قرائت هر چهار قاری قرآن، آنقدر مشکل بود، که از خودم پرسیدم:
﴿چرا کلامِ مقدسِ الله سبحانه و تعالی را این دلقک ها به بازیچه گرفته اند؟﴾
آیا مَرتَبَط و قدر سخنان الله تعالی آنقدر برای شما ناچیز است که از دیدن و تماشای بازی های فوتبال، درامه های مبتذل و حتی ساعت تیری با تیلفون تان، کمتر برایش وقت میگذارید، و احترام و عفت کلام پاکش را بجا نمی آورید؟
برادر و خواهر مسلمان!
امروز، پیرامون حدیث زیبائی که از حضرت رسول کریم صلی الله و علیه وسلم، در مورد قرآئت قرآن و حافظان قرآن، که از چند طریق روایت شده است، بحث مفصلی را خدمت تان پیشکش میکنم تا این موضوع را با مسؤلینِ مساجدِ محل تان در میان بگذارید و حافظان را از این طرز و شیوه ی تلاوتِ نابکار منع کنید.
حضرت رسول کریم صلی الله و علیه وسلم فرمودند:
«أَکْثَرُ مُنَافِقِی أُمَّتِی قُرَّاؤُهَا»
(رواه بخاری، احمد، بیهقی، خطیب بغدادی، ابن عساکر، ذهبی، و ۹ مصنف دیگر در ۱۵ کتاب حدیث)
«بیشتر منافق امت من قاریان قرآن هستند».
مرادِ این حدیث مبارک از قاریان در اینجا حافظان قرآن هستند؛ آن حفاظی که نه بخاطر خشنودی و رضای الهی بلکه بخاطر دنیا و درهم و دینار به حفظ قرآن مباردت ورزیدند.
مراد از “صاحب قرآن” یعنی حافظِ آن، کسی که در سینه ی خود آنرا حفظ کند، چنانکه پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند:
یؤم القوم أقروهم لکتاب الله..
مردم را قاری ترینِ شان به کتاب خدا امامت کند……
(قاری ترین شان) یعنی کسی که از همه ی آنها بیشتر قرآن را حفظ دارد،
پس تفاضل در درجات بهشت بر حسب حفظ قرآن در دنیا است، نه بر حسب قرائت بیشتر قرآن در دنیا که بعضی از مردم چنین توهم (نادرستی) دارند،
و این حدیث دلالت ظاهری بر فضیلت حافظ قرآن دارد، اما بشرطی که حفظ وی بخاطر خشنودی الله تبارک و تعالی باشد نه برای دنیا و درهم و دینار، چرا که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند: «بیشتر منافق امت من قاریان آن است»
پس مراد از « قُرَّاؤُهَا » در حدیث مورد نظر یعنی حافظان قرآن، چنانکه پیامبر صلی الله علیه وسلم درباره ی کسی که بیشتر از دیگران شایسته ی امامت نماز را دارد می فرماید:
وَأَحَقّهمْ بِالْإِمَامَةِ أَقْرَؤُهُمْ . مسلم (۶۷۲)
شایسته ترین آنها به امامت قاری ترین شان است.
و در روایت دیگری منظور از «أَقْرَؤُهُمْ : قاری ترینشان» را بیان کرده و می فرماید:
وَلْیَؤُمَّکُمْ أَکْثَرُکُمْ قُرْآنًا. بخاری (۴۳۰۲).
کسی که بیشتر قرآن حفظ دارد امامت کند»
پس حدیث مذکور آن دسته از حفاظ قرآن را مورد سرزنش قرار می دهد که قرآن کریم، کلام پاک و زیبای الله سبحانه و تعالی را به ریاء و یا برای کسب مال و شهرت حفظ کرده بدون آنکه در آیات آن تدبر کرده و به آن عمل نمایند، حال آنکه الله متعال آن قرآن را نازل فرموده که قبل از هرچیز آیاتش را بخوانیم و در معنای آن تدبر نمائیم و به احکامش عمل کنیم.
امام مناوی (رح) در توضیح این حدیث می گوید:
«یعنی کسانی که آیات قرآن را بر غیر وجه آن تاویل می کنند و و در جایی بکار می برند که محل آن نیست، و یا قرآن را از روی تقیه حفظ می کنند تا اتهام را از خود دور نمایند حال آنکه در درون خود به آن اعتقاد ندارند، چنانچه منافقان زمان پیامبر صلی الله علیه وسلم اینگونه بودند، ..
زمخشری (رح) میگوید:
مراد از نفاق در این حدیث یعنی ریاء، زیرا هم نفاق و هم ریاء هر دو در ظاهر چیزی را اراده می کنند (که در درون چنین اراده ای نیست)..
ابو عبید (رح) در مورد میفرمایند:
«حدیث نگفته که قرائت نفاق و قاری منافق است، بلکه خواسته بگوید که ریاء در قرائت بسیار و اخلاص در بین آنها اندک است، و ریاء هم صفت منافقین است»
و در جای دیگری میفرماید:
«همانا نفاق در بیشتر قراء قرار گرفته چون ریاء در بین آنها بیشتر از دیگران روی می دهد، و ریاء هم نفاق است»
عزیزان گرانقدر!
حافظان قرآن از بلند ترین مرتبه و مقامی که در روز محشر برای شان اعطأ شده است، لذت میبرند، در سر های شان تاج منور و نورانی گذاشته میشود، و نعمتِ شفاعتِ چهل نفر از نزدیکانش برایش داده میشود.
هنگامی که صاحب قرآن، وارد بهشت میشود، به او میگویند:
قرآن بخوان و بالا برو همان گونه که در دنیا با ترتیل، قرآن میخواندی؛ زیرا منزلت تو نزد آخرین آیهای است که آن را تلاوت میکنی. (صحیح سنن أبی داود)
شرم و عار باد بر آن حافظ و قاری قرآن که کلام مقدس را با بی اعتنائی، بدون ترتیل، با زبانی همچون آسیابِ گردان و وِز وِزِ زنبور میخواند و نه خودش، و نه هم سامعین از آن لذتی میبرند، و نه هم قلبی از شنیدن آن میلرزد.
تلاوتِ قرآن همان است که قلب ها را بلرزه بیاورد، گوش ها را باز کند و قفسه ی سینه را منشرح بسازد، چشم ها را نم کند و شنونده را به دنیای دیگری صعود دهد.
برادر و خواهر مسلمان!
این وجیبه ی اسلامی شماست تا این فرهنگ نادرست را از مساجد بردارید، در مقابل مسؤلین چنین مساجد و حفاظ بایستید، آنها را با استناد آیات قرآن و احادیث مبارکه، خیلی دوستانه، حلیمانه، عالمانه، و برادرانه از ارتکاب چنین گناهی در مقابل کلام الله تعالی بازدارید، تا باشد که همه رستگار شویم و در این ماه مبارک، تقوای الهی را کسب کنیم، چون این ماه برای کسب تقوا و زودنِ گناه و ریأ است.
برادر و خواهر مسلمان!
لطفاً این مضامین خیلی مهم و حیاتی را با تمام خانواده، اقارب، دوستان، و همکاران تان شریک سازید، و در رشد فکری، عقیدتی، ایمانی و وجدانی همنوع تان اقلاً یک امر خیری را، مایه ی حصولِ صدقات جاریه ی تان سازید.
جزاکم الله خیراً!
ا.ج.ع
یکشنبه هفتم ماه مبارک رمضان ۱۴۳۷
دوازدهم جون ۲۰۱۶
https://www.facebook.com/meydanestid
و از طریق گوشی های موبایل!
m.facebook.com/meydanestid