👈 دربخش قبلی در مورد گامِ سومِ قدم به قدم بسوی نور که ﴿ خالص گردانیدنِ قلب﴾ بود، بحث نمودیم و در موردِ قلب سلیم، قلب مرده و قلب مریض وبیماری های قلب که دو نوع بود با چهار راه درمان آن، چیز های دانستیم.
📍در این بخش برای درمان قلب های که درد ،رنج ، غم والم می بینند از طب نبوی صلی الله وعلیه و آله واصحابه وسلم برای شما عزیزان مبحث خیلی جالبی را پیشکش میکنم تا راه را بسوی گام چهارم هموار ساخته، یک قدم دیگر بسوی نور نزدیک شویم.
👈 درمان دیگر برای بازیابی طراوت قلبی، صَرفِ تلبینه است.
تلبینه نوعی آش است که ماده ی اولیه ی آن آردِ جوِ سبوس دار است.
عایشه رضی الله عنها از بهترین عالم صلی الله وعلیه وسلم روایت میکنند:
🔹« هرگاه، یکی از بستگانش فوت می کرد و بهمین مناسبت زنان جمع می شدند و سپس پراگنده می گشتند و فقط خانواده و افراد بسیار نزدیک اش باقی می ماندند، دستور می داد تا یک قاب تلبینه پخته شود و بعد از آماده شدن آن، نان را خُرد میکرد و سوپ را بر روی آن میریخت.
سپس می گفت:
👈از آن بخورید، زیرا شنیدم که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمود :
تلبینه، باعث آرامش و نشاط قلب، و از بین رفتن حزن و اندوه می گردد».
👈 و نیز از عایشه رضی الله عنها روایت است که حضرت رسول کریم صلی الله وعلیه وسلم امر می کردند برای مریض یا شخص محزون تلبینه درست کنند، و می گفت :
«تلبین موجب راحت شدن قلب مریض می شود ( برای ناراحتیهای قلبی مفید است) و از حزن و اندوه وافسردگی می کاهد». بخاری (۵۳۶۵) ومسلم (۲۲۱۶).
امام نووی میفرماید :
📍(مَجمة) و یا (مُجمة) یعنی : قلب او را راحت می کند، و هم و غم را از او می گیرد، و آنرا نشاط و نیرو می دهد».
از این دو حدیث روشن می شود که :
👈 آشِ تلبینه برای انسانِ بیمار و غمگین درمان است، و قلب وی را نیرو بخشیده و شادمان می گرداند.
تلبینه آشی است شامل دو قاشق از آردِ جو همراهِ نخاله ی آن (یعنی آرد جو سبوس دار) که یک کاسه آب به آن اضافه می شود، و بعد به مدت ۵ دقیقه روی شعله ی ملایمِ آتش قرار می گیرد.
بعضی از مردم به آن یک قاشق عسل اضافه می کنند، و چون در رنگ و غلظت مشابه شیر است آنرا تلبینه مینامند (از لبن به معنای شیر).
در کتاب “طب نبوی” در مورد تهیه ی تلبینه چنین آمده است:
👈 دو گیلاس آبِ شیر گرم در قابلمه ای ریخته (بهتر است مِسی باشد) ۳-۴ قاشق غذاخوری آردِ جوِ سبوس دار را اضافه کنید و خوب به هم بزنید تا حل شود سپس روی آتش آن را بگذارید تا با شعله ی ملایم ۱۰-۱۵ دقیقه پخته شود.
شعله را خاموش کرده طعام را با عسل شیرین کنید. اگر خواستید در آخر یک گیلاس شیر طبیعی جوشانده شده به آن اضافه کرده به هم بزنید.
📍فرق میان تلبینه وماء الشعیر (آبِ جو) در اینست که در آبِ جو خود جو طبخ می شود، اما در تلبینه آرد آن طبخ داده می شود، و این (آش) از آبِ جو مفیدتر است، زیرا خواص جو در آرد بهتر بیرون می آید.
حافظ ابن حجر درباره ی تلبینه می گوید :
👈 «غذایی است که از آرد یا سبوس تهیه می شود، و گاهی در آن عسل می ریزند، و به دلیل شبهات آن با سفیدی و رقیقی شیر آنرا تلبینه می نامند، و اگر (آش تهیه شده) رقیق و خوب پخت شده باشد از (آش) غلیظ و خام آن مفیدتر است».
و اما بدون شک جو فوائد متعددی دارد، چنانکه تحقیقات زیادی بر آن صورت گرفته است و از جمله خواص آن عبارتست از :
کاستن از کُلِسترولِ خون، مفید برای قلب، مفید برای اندوه و افسردگی، درمان برای قند و فشار بالا .
👈 امروز با تحقیقات ساینسی در لابراتوا های مجهزمشخص شده که در جو ترکیباتی وجود دارد از جمله ویتامین های: E- A- B-C-D و ترکیبات و عناصری از قبیل: پوتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر، ناتریم، آهن، مس ، کبالت، روی، و انتی اکسیدان در آن وجود دارد.
در صورت کمبود ویا عدم وجود این عناصر در بدن، شخص سریعاً خشمگین شده و به شدت منفعل می گردد.
👈 اما وجود این عناصر سبب می شود ارتباط بین سلولهای عصبی بر قرار گردیده وشخص احساس رضایت بخشی داشته باشد وناراحتی و افسردگی کاهش یافته وموجب انبساط خاطر آرامش قلبی می گردد.
📍این بود یکی از درمان های خیلی مفید طب نبوی صلی الله و علیه وآله وسلم جهت درمان امراض نوع دوم بیماری های قلبی که در مورد آن در بخش قبلی مفصلاً بحث نمودیم.
گام چهارم را در بخش بعدی از دست ندهید عزیزان خوش قلب!