اتّساع مستمرّ كائنات
خداي متعال در آيهء 47 از سورهء «ذاريات» ميفرمايد:
]وَالسَّمَاءَ بَنَيْنَاهَا بِأَيْدٍ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ[
«و آسمان را به قدرت خود برافراشتهايم، و بي گمان ما توسعهدهنده (آسمان) ايم»
چنانکه ملاحظه ميكنيد، قرآن به صراحت ميگويد كه كائنات و آسمانها مستمراً راه توسعه را ميپيمايند.
و امروزه علم جديد با روشهاي پيشرفتهء خويش، در روشنايي اين حقيقت به جلو گام برميدارد.
دانشمندان براي به تصويركشيدن ذهني اتساع مستمر كائنات ميگويند: اگر ما طيارهء خياليي را تصوّر كنيم كه با سرعت (186000) مايل در ثانيه به ما در پيمودن دورادور كائنات كمك ميكند، بدون شك اين پرواز مدت زماني در حدود (1000000000) يك هزار مليون سال را در بر خواهد گرفت. اما از آنجا كه كائنات ما جامد و ساكن نبوده بلكه دائماً در حال اتساع ميباشد، پس مسافتهاي هولناك هستي فوق الذكر، بعد از گذشت (1300000000) سال دوچندان خواهد شد. هم از اين رو، طيارهء خيالي ما هرگز نميتواند دورادور كائنات را بپيمايد؛ زيرا همينكه بخواهد بعد از يك هزار ميليون سال به پايان كائنات برسد، باز در برابر يك مرحلهء مضاعف ديگر قرار ميگيرد. و اين سير مضاعف و توسعهء مستمر و پايانناپذير همچنان پيوسته ادامه دارد.
استاد وحيدالدين خان در كتابش: «الاسلام يتحدّي» ميگويد:
«امروزه اين حقيقت به ثبوت رسيده است كه فضاي هستي، بي نهايت پرپهنا و وسيع است. در اين فضاي هستي بينهايت وسيع، سيارگان و كواكب بي شماري با سرعت خارق العاده يي در حال حركت اند كه هرگز نميتوان آنها را در تحت حصر و شمار درآورد. بعضي از اين كواكب به تنهايي رهسپار سفر خويش ميباشند، بعضي از آنها به صورت جفتهاي دوتايي در فضاي بي نهايت شناور اند و بعضي هم در گروههاي دسته جمعي مسيرهاي معينهء خويش را ميپيمايند.
اگر شما به پرتو خورشيد كه از پنجره به اطاق شما ميتابد خيره شويد، در آن ذرات بسيار زياد غبارگونه يي را ميبينيد كه در هوا دست اندركار سير و حركت اند. حال اگر شما اين كائنات بي انتها را كه به هر سو گسترده است، به اين ذرات غبار مانند مشاهده شده در پرتو شعاع خورشيد مقايسه كنيد، تصوير تخيلي كمرنگي از اين كائنات بزرگ در ذهن شما ايجاد ميشود. البته با درنظر داشت فرق بزرگي كه ميان واقعيت اول و واقعيت دوم وجود دارد؛ زيرا مجموعهء ذرات غبار در مسيرهاي حركت وسير و سفر خود؛ سرگردان، مضطرب و بي برنامه اند، بعضي با بعضي ديگر تصادم ميكنند و در عين حال ميداني براي توسعهء خويش ندارند، در حالي كه مجموعههاي كهكشانها و سيارات موجود در فضاي هستي اولاً با همديگر تصادم نميكنند؛ زيرا كه اين مجموعهها قهراً و بر اساس برنامهء دقيق در مسير ها و مدارهاي معينهء خود رهنوردند و در غير آن، در نظام هستي خلل و فروپاشي رونما ميگرديد. ثانياً اين مجموعهها، پيوسته در حال توسعه ميباشند».
دانشمندان نجومي توسعهء كائنات را به بالون مصنوعياي تشبيه كردهاند كه چون بادكنكي كه بر آن بدميد، دائماً از درون و از همه جهات بر آن دميده شود.
حقا كه دست قدرت لايزال الهي، آفرينشگر اين نظام هميشه توسعهپذير است كه ميفرمايد:
]وَالسَّمَاءَ بَنَيْنَاهَا بِأَيْيدٍ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ[