صلح ، سوله — عبدالبصير كاكړ

 


صلح ، سوله



عبدالبصير كاكړ


با واژه و يا كلمه صلح همه آشنايي دارند و صلح را در لسان پشتو "سوله" در انگليسي
"Peace"، در هسپانيوي " Paz" گويند.
در لغت نامه دهخدا كلمه صلح را چنين تعريف نموده
.
صلح
صلح . [ ص ُ ] (ع اِمص ) آشتی . (منتهی الارب ) (مهذب الاسماء). سِلْم . تراضی میان متنازعین . سازش . هُدْنَة. هَوادَة. مقابل حرب و جنگ
خداوند متعال در قرآن كريم در موارد مختلف همچون صلح بين زن و
شوهر، بين دو برادر، بين دو گروه از مسلمين و حتي كفار و اهل كتاب به صلح امر نموده بخاطريكه در صلح فلاح و راستگاري است.

١وَإِنِ امْرَأَةٌ خافَتْ مِنْ بَعْلِها نُشُوزاً أَوْ إِعْراضاً فَلا جُناحَ عَلَيْهِما أَنْ يُصْلِحا بَيْنَهُما صُلْحاً وَالصُّلْحُ خَيْرٌ وَأُحْضِرَتِ الْأَنْفُسُ الشُّحَّ وَإِنْ تُحْسِنُوا وَتَتَّقُوا فَإِنَّ اللَّهَ كانَ بِما تَعْمَلُونَ خَبِيراً (128)النسا
ترجمه
:
و اگر
زنى، از طغيان و سركشى يا اعراض شوهرش، بيم داشته باشد، مانعى ندارد با هم صلح كنند (و زن يا مرد، از پاره‏اى از حقوق خود، بخاطر صلح، صرف نظر نمايد.) و صلح، بهتر است؛ اگر چه مردم (طبق غريزه حب ذات، در اين گونه موارد) بخل مى‏ورزند. و اگر نيكى كنيد و پرهيزگارى پيشه سازيد (و بخاطر صلح، گذشت نماييد)، خداوند به آنچه انجام مى‏دهيد، آگاه است (و پاداش شايسته به شما خواهد داد).

٢وَإِنْ طَائِفَتَانِ مِنْ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا فَإِنْ بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الأُخْرَى فَقَاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّى تَفِيءَ إِلَى أَمْرِ اللَّهِ فَإِنْ فَاءَتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ } [سورة الحجرات: 9].
ترجمه
:
و هرگاه دو گروه از
مؤمنان با هم به نزاع و جنگ پردازند، آنها را آشتى دهيد؛ و اگر يكى از آن دو بر ديگرى تجاوز كند، با گروه متجاوز پيكار كنيد تا به فرمان خدا بازگردد؛ و هرگاه بازگشت (و زمينه صلح فراهم شد)، در ميان آن دو به عدالت صلح برقرار سازيد؛ و عدالت پيشه كنيد كه خداوند عدالت پيشگان را دوست مى‏دارد.

٣إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ 10 الحجرات
ترجمه
:
مؤمنان برادر يكديگرند؛ پس دو برادر خود را صلح
و آشتى دهيد و تقواى الهى پيشه كنيد، باشد كه مشمول رحمت او شويد!

٤وَإِن جَنَحُواْ لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَهَا وَتَوَكَّلْ عَلَى اللّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (61) سورة الأنفال
ترجمه
:
و اگر تمايل به صلح نشان دهند، تو نيز از در صلح درآى؛ و بر خدا توكل كن، كه او شنوا و داناست
!

بدون شك هر موجود روي زمين به صلح نياز دارد و بخصوص انسان كه خليفه خدا در روي زمين و اشرف المخلوقات ميباشد بيشتر از ديگر مخلوقات حيه به صلح و آرامي نياز بيشتر دارد.
اگر در محيط و ماحول خانواده، محل كار و تحصيل،
اجتماع، و بالاخره كشور و يا مملكت صلح نباشد و هرچيز از روي خشونت و منازعه و زورگويي به پيش رود و انسان احساس آرامي جسمي، روحي و ثبات دايمي نداشته باشد بدون شك براي انسان دشوار خواهد بود كه زندگي شباروزي در خانواده، مصروفيت در محل كار و تحصيل، زندگي در اجتماع را به طريقه أحسن و بهتر آن به پيش برد و عواقب ناگوار عدم صلح، منازعه، تشدد و جنگ بدون شك خانواده ناسالم و بي تربيه، اجتماع ناسالم و كشور پر از خشونت و بي عدالتي خواهد بود.
نظام خانوادگي، اجتماعي، سياسي، اداري، اقتصادي و تعليمي بالاخره متضرر و از بين ميرود
.
از
همان جهت است الله متعال ما را به صلح امر نموده و اگر في مابين انسان ها در هرجا منازعه، تنش و جنگ باشد پس بايد براي صلح، ثبات، آرامي تلاش نمود. اگر يك جهت قضيه از زورگويي و جنگ استفاده ميكند بايد طرف مقابل از گذشت و تواضع كار بگيرد و الله متعال ما را به تواضع و گذشت اجر و پاداش نيك نصيب خواهد كرد.
در محيط خانواده، محل كار و تحصيل، كشور و و بالاخره جهان كيها هستند كه صلح نميخواهند؟

آنهاييكه
از زورگويي ، غرور، تكبر، خود خواهي، تفوق طلبي، جاهليت كار ميگيرند طرفدار صلح و ثبات و عدالت نبوده و هميشه كوشش دارند تا هرج و مرج باشد بخاطريكه در بي ثباتي و عدم صلح اين نوع انسان ها و گروه ها نفع ميبرند.
پس بيايد بخاطر صلح، عدالت، رفاه ، فضاي امن و
ثبات در محيط خانواده، محل كار و تحصيل، اجتماع و بالاخره مملكت و جهان سعي و تلاش ورزيم و از طريق مبارزه صلح جويانه و مدني و منطقي دست به كار شويم از اينكه صلح را خداوند متعال خوب و نيك ستوده است.

" عبدالبصير كاكړ "
ايالت كلفورنيا فريمونت

مورخ ١٨ ثور ١٣٩٣ مصادف است به ٨ مي ٢٠١٤ ميلادي

مأخذ : متن ترجمه قرآن كريم
aviny انلاين


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *