شــبنم به خـاک رفت
صبورالله سیاسنگ
نویسنده و پژوهشگر افغان در آمریکا
غلام محی الدین شبنم نقاش، رسام و آوازخوان نامور افغانستان شام روز یکشنبه هفتم سرطان سیزده هشتادوهشت خورشیدی 28 جون 2009 در اسلام آباد/ پاکستان جان سپرد.
او که هفتاد و چهار سال پیش در روستای خواجه حكیم سنایی غزنی دیده به جهان گشوده بود، پس از دوران آموزش در موسسه تعلیم و تربیه وزارت معارف، در سال سیزده چهل خورشیدی (1961) برای تحصیلات بلندتر در رشته هنرهای زیبا (Fine Arts)راهی فلیپین شد.
او نخستین بنیادگذار سالون نمایش های رسامی و كاردستی شاگردان لیسه/دبیرستان سنایی بود و تحسین نامه ها، تقدیرنامه ها، مدالها و جایزه های فراوانی در راه هنر كمایی كرده بود.
محی الدین شبنم حیات پرباری داشت، او کار را از آموزش نقاشی در لیسه سنایی آغاز کرد، مدتی هم مدیر مرکز هنر در دارالمعلمین بود و زمانی هم در دانشکده هنرهای زیبا مضامین هنر و گرافیک درس می داد. و سرانجام همکار و مشاور هنری اداره آموزش، فرهنگ و آگاهی سازمان ملل (UNESCO) شد.
شمار زیادی از آثار هنری شبنم در افغانستان و بیشتر از بیست کشور دیگر به نمایش گذاشته شدند. برخی از پارچه های معروف او مانند "روباه مکار"، "جنگ پوقانه ها" و "گربه" برنده جوایز متعددی شد.
شبنم در كنار همكاری با كتاب "اصول تدریس آرت تربیوی برای معلمین" تالیف دكتر عنایت الله شهرانی و رهنمایی سریال تجارب آرت ابتكاری برای مجله رنگین كمان، نشریه انستیتیوی تعلیمی و آموزشی سنایی، كتابهای زیادی نوشته است.
"البوم نقاشان مهاجر" که به پشتیبانی سازمان ملل و سفارت شاهی هلند تهیه شده، ثمره سه سال تلاش محی الدین شبنم بود. این کتاب خواننده و بیننده را با پنجاه و چهار تن از هنرمند افغان و بیشتر از دوصد پارچه نقاشی و آمیزه های خطاطی و نگاره گری آنها آشنا می سازد.
از این هنرمند در عرصه های شعر، موسیقی و تمثیل نیز یادها و یادگارهای زیادی به جا مانده است.
او در سال 1339 خورشیدی (1960) با سرودن آهنگ های فارسی، پشتو و بلوچی از طریق رادیو به شهرت رسید.
غلام محی الدین شبنم که از چهره های معروف و نوآور هنر کوبیزم و ابسترکت در نقاشی افغانستان شمرده می شود، ده سال اخیر زندگی اش را در مبارزه با بیماری سرطان در افغانستان و پاکستان سپری کرد و سرانجام دار فانی را وداع کرد.