مادهء اصلي آفرينش
(2)
در بُعد ديگر اين تئوري ملاحظه ميكنيم كه قرآن كريم، عنصر اصلي تشكيلدهندهء ماده را كه اساس و قوام آفرينش هستي گرديده و سپس به عمليهء «توسعه» پيوسته است، عنصر «دخان» ميداند. از نظر قرآن، دخان يا دود و گاز متراكم، عنصر تشكيلدهندهء هسته ماده ابتدايي است.
قرآن در آيهء 11 سورهء مباركهء فصلت ميگويد:
]ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاءِ وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلأرْضِ اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ[
«و آنگاه به خلقت آسمانها توجّه كامل نمود و در حالي كه آسمانها دودي بيش نبود، پس به امر تكويني خويش فرمود كه اي آسمان و زمين همه به سوي خدا در اطاعت فرمان حق به شوق و رغبت يا به جبر و كراهت بشتابيد، آنها عرضه داشتند، با كمال ميل به سوي تو ميشتابيم»
اكنون ببينيم كه نظر علم جديد در اين باره چيست؟
دقيقترين نظريّهيي كه علم جديد در رابطه با عنصر اصلي تشكيلدهندهء مادهء ابتدايي آفرينش به آن دست يافته است، اثبات كنندهء اين حقيقت است كه كائنات در اصل، متشكل از عنصر «سديم» متراكم در فضا بوده است كه اين ماده بعداً به اجزا و بخشهاي ديگري تقسيم گرديده و خورشيد، ستارگان و زمين با حجم و كمّيتهاي جداگانهء خود از اين اجزا شكل گرفته اند.
علم جديد از آغاز دستيابي به اين نظريّه در تلاش آن بود تا ماهيت واقعي عنصر سديم را بشناسد و در اين راستا تعاريف چندي براي اين عنصر ارائه گرديد. بعضي از آراي اوليه در تعريف آن گفتند: سديم، گاز مشتعلي است كه در درجهء حرارت بالايي قرار دارد ولي اين ارتفاع حرارت در آن، به حدي نميرسد كه ماده را به نيرو و انرژي تبديل كند. به عبارتي ديگر، ميتوان گفت كه اين گاز در مرحلهء ماقبل اشتعال خود قرار دارد. اين بررسیها همچنان ادامه يافت و با پيشرفتهاي بعدي ثابت گرديد كه سديم در واقع عبارت از مواد سختي است كه در حالت گسست كامل قرار گرفته باشند. باز هم اين نظريات راه خود را به جلو گشود و گشود تا آنكه اخيراً دانشمندان به طور قطع به حقيقت علمي سديم دست يافته و به اتفاق آراء گفتند: سديم گاز معلقي است كه در آن مواد صلب و سختي وجود دارد.
بنابراين تنها لفظي كه از نظر علمي اطلاق آن بر اين ماده ممكن است، همانا تعبير «دخان» ميباشد كه محتوي گاز و مادهء سخت مذكور است. بناءًاين كشف علمي، گواه ديگري بر اعجاز علمي قرآن كريم ميباشد.