آهن و منافع آن
بيشك كشف و بهرهگيري از آهن، يكي از بزرگترين رخدادهاي زندگي و تاريخ بشر بوده است، چه با اين رويداد عصر جديدي بر روي زمين آغاز گرديد. البته آهن از صبحگاه تاريخ زمين نيز در آن وجود داشته است، اما چون استخراج و ذوب آن نياز به وسايل پيششرفته و نيز حرارت شديدي دارد، پس فقط انسان عصر جديد توانست با به كار گيري روشهاي نو، به استخراج انبوه آن موفق گردد.
«گوسرودهارتمان» در كتاب «جهاني كه ما در آن زندگي ميكنيم» ميگويد: «زمين هاي پوشيده از جنگلهاي باتلاقي به تدريج تبديل به ذغال گرديد و آب اشباع شده با كربن در طبقات زمين رسوب كرد و همراه با خود همهء ذرات آهني را كه بر سر راه آن بود گرفت و همچنان به سرازيري خويش به سوي طبقات زيرين ادامه داد تا سرانجام در خاليگاههاي مياني صخرههاي بزرگ جا به جا گرديد. به اين ترتيب، آهن در طول قرنها در گريبان صخرهها پنهان ماند، بدون آنکه انسان از وجود آن آگاهي داشته باشد».
در واقع اين آهني كه سورهء 57 قرآن كريم يعني سورهء «حديد» به اسم آن مسمّي گرديده است، جايگاه و منزلت بزرگ و اهميت فراوان خود را در دگرگون ساختن چهرهء زندگي مادي انسان، مرهون بيان قرآن است كه صدها سال قبل از آنکه انسان به اهميت شايان آن متوجّه گردد، در رابطه با آن چنين گفت:
]وَأَنْزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ[
«و ما آهن را فرود آورديم كه در آن نيرويي سخت شديد و منافعي بسيار براي مردم هست»
بلي؛ بشر تا قرن هژدهم، يعني دوازده قرن بعد از نزول قرآن كريم، قدر و قيمت واقعي عنصر آهن را نميشناخت و اين صنعت در منتهاي ضعف خود قرار داشت اما ناگهان انظار جهانيان به سوي اين ماده جلب گرديد و دانشمندان براي كشف آسانترين شيوهها جهت استخراج آن، با يكديگر به مسابقه پرداختند و رفته رفته «آهن» به عصري اطلاق گرديد كه ترقي و تكنولوژي و تمدن از مشخصات و امتيازات برجستهء آن است.
و چنين است كه قرنها بعد از آنکه قرآن، آهن را به عنوان يك عنصر بسيار مهم در زندگي انسان معرفي ميكند، بشر به كشف اين راز موفق گرديده و به عمق اهميت آن پي ميبرد و ميداند كه فوايد و منافع آهن بيشتر از آن است كه بشود براي آن حدّ و مرز مشخصي را تعيين نمود.
در مقام تفسير علمي آيهء كريمه فوق، بي مناسبت نيست كه بدانيم، دانشمندان علوم جديد هنوز هم كه هنوز است به كشفهاي جديد كاربرد آهن در شئون مختلفهء زندگي انسان ميپردازند كه براي روشن شدن مقداري از عظمت اين عنصر، چند سطري را از باب مشت نمونهء خروار، بيان مينماييم.
يكي از نكات بسيار مهم در تركيب آهن، خواص هندسي آن ميباشد كه اين خواص در ساير فلزات معدني كمتر وجود دارد. از جمله اينکه آهن با وصف آنکه از بقيهء عناصري كه به خواص آن نزديك اند، سبكوزنتر است، اما مطلقاً قويترين ماده معدني براي ايجاد نيرو و فشار ميباشد. دو خاصيت مهم ديگري كه در آهن وجود دارد و در ديگر مواد اصلاً موجود نيست، يكي ميزان حرارتي است كه آهن با آن تغيير حالت ميدهد. اين ميزان معادل ميزان حرارتي است كه مواد ساختماني و از جمله بتون با آن درجهء حرارت آمادهء بهرهگيري ميشود. در واقع همين خاصيت است كه آهن را به عنوان شايستهترين ماده براي ساختمانسازي مطرح ميكند، چه اگر همچو ساير مواد معدني، معدل حرارت آن با معدل حرارتي بتون اختلاف ميداشت، ساختمانها در اندك مدتي درهم فرو ميريختتد؛ از آن رو كه تمدد و انبساط مواد از طرف روز، و انكماش آنها در شب كه وابسته به جريان تبادل گرما و سرما ميباشد، خود به خود زمينهء اين ويراني را آماده ميساخت، چه قطعاً اختلاف در درجه انبساط و انقباض ميان آهن و بتون ميتوانست به فوريت ميان ديوارها با سقف خانهها، شگافهاي بزرگ و خطرناكي را ايجاد نمايد. اما وجود حالت واحد و همساز انقباضي و انبساطي ميان آهن و بتون سبب ميشود كه انبساط و انقباض آنها تحت تأثير حرارت و برودت، در يك حالت همآهنگ و واحدي انجام گرفته و در نتيجه ساختمانها بتوانند، با وصف تغييرات كيفيي كه معلول تغييرات و دماي هوا و قوانين خاص آن ميباشد، مصونيت خود را حفظ نمايندو هم از اين رو است كه آسمانخراشها و ساختمانهاي بزرگ و عظيم را با بتون مسلح به آهن بنا ميكنند؛ زيرا اين تركيب، از هر تركيب ديگري و از جمله تركيب سنگ و سيمان و بلكه از هر دو، مستحكمتر و نيرومندتر ميباشد.
دومين خاصيت آهن، خاصيت مغناطيسي آن است كه به سهولت ميتواند در فن هندسهء الكتريكي به كار گرفته شود، و از اين طريق است كه ايجاد ابزارهاي برقي و ماشينهاي مولد برق و تكنولوژي وابسته به آن، ممكن و آسان گرديده است.
از آن گذشته، مقادير و كميتهاي بسيار عظيم آهن در زمين ما وجود دارد، چه آهن از جملهء معادني به شمار ميرود كه تا كنون جز مقادير اندكي از آن استخراج نگرديده است. چنانكه خبرها به طور منظم اكتشاف معادن جديد آهن را به ما اعلام ميكنند. به علاوه هزينهء استخراج آهن نيز از باقي فلزات كمتر ميباشد. همانگونه كه از تركيبات آهن خام، بسياري از انواع مختلفهء فلزات ديگر از قبيل فولاد و غيره به دست ميآيد كه هر كدام عرصهء بهرهگيري خاص خود را دارا ميباشند.
در نتيجه ميتوان گفت كه آهن امروزه به عنوان پايه و اهرم اساسي صنعت و تمدن جديد بشري كه عرصههاي مختلف زندگي بشر به آن متكي است، و در جنگ و صلح، در سازندگي و ويرانگري حرف اول را ميزند، مطرح ميباشد و بي شك اين يكي از شواهد زنده حقانيت قرآن كريم است كه فرمود: «بي شك در آهن براي مردم منافع عظيمي است».